Historisk arkiv

- Innsatsen deres i Afghanistan er avgjørende

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

- Dere har vært villige til å gå inn i et risikofylt og krevende oppdrag for å skape et bedre liv for andre mennesker, sa forsvarsminister Grete Faremo ved medaljeseremonien for styrken fra Afghanistan.

Faremo og Stoltenberg på medaljeutdeling
Foto: Torbjørn Kjosvold, Forsvarets mediesenter.

Se video her: http://www.mil.no/start/article.jhtml?articleID=197565

Soldater,
Kjære alle sammen,

Dette er en dag hvor vi opplever de dypeste kontrastene i livet. Vi er alle preget av sorgen og fortvilelsen over at vi har mistet fire av våre soldater i Afghanistan. Mange av dere som står her nå kjente de omkomne personlig. Det gjør sorgen ekstra tung å bære.

Samtidig er det med ydmykhet og takknemlighet at jeg ønsker dere alle velkommen hjem. Og det er med respekt og anerkjennelse jeg vil takke dere for den viktige innsatsen dere har gjort i Afghanistan på vegne av oss alle.

Dere har vært villige til å gå inn i et risikofylt og krevende oppdrag for å skape et bedre liv for andre mennesker. Den innsatsen betyr mye for den afghanske befolkningen. For oppbyggingen av den afghanske hæren er innsatsen deres avgjørende.

Det internasjonale samfunn er engasjert i Afghanistan for å gi trygghet og beskyttelse til sivilbefolkningen og for å bygge opp det afghanske samfunnet. Norge er med i dette arbeidet, både på militær og sivil side. Og derfor kan vi si med stor tyngde at de fire som omkom i går, Trond André Bolle, Christian Lian, Simen Tokle og Andreas Eldjarn, ikke har gitt sine liv forgjeves. De mistet livet mens de var ute i tjeneste for å skape trygghet og et bedre liv for den afghanske befolkningen.
De vil aldri bli glemt.

Det internasjonale engasjementet i Afghanistan har som mål at afghanerne selv skal bli i stand til å ivareta ansvaret for sin egen sikkerhet og utvikling. I rollen som mentorer for afghanske soldater viser dere vei. Dere er spydspissen i den bærende strategien for den internasjonale operasjonen i Afghanistan: nemlig å gjøre oss selv - det utenlandske bidraget - overflødig.

Denne måten å bygge kapasitet på er i ferd med å bli den prioriterte metoden på militær side i ISAF. Nettopp dere som har levd sammen med de afghanske soldatene, og gått i strid side om side med dem, hatt oppnådd stor respekt og tillit hos deres afghanske partnere. De personlige relasjonene som bygges opp mellom nordmenn og afghanere er et viktig grunnlag for de gode resultatene. Men det er krevende, og forutsetter at dere har personlige egenskaper som går utover det som vanligvis kreves av en god soldat.

Dere har hatt ansvaret i en periode med store utfordringer. Og dere har løst oppdraget på en utmerket måte. Nå har dere viktige og unike historier å fortelle til dem som kommer etter - og til det norske folk.

Vi har fått en grusom påminnelse om at det militære engasjementet også fører med seg menneskelige lidelser og tap. Ikke bare for den afghanske sivilbefolkningen, som har lidd i så mange år, men også for oss. I kampen for å gi trygghet og beskyttelse kan liv gå tapt.

Mange av dere som står her nå har fått opplevelser som vil prege dere i tiden framover. Hendelsen i går vil også sitte sterkt igjen i dere.

Derfor skal dere ta vare på nettverket og kameratskapet dere har fått i felt, i tillegg til at dere kan benytte dere av den oppfølging som Forsvaret og det offentlige skal bistå med. Er det noe som virkelig ligger meg på hjertet, så er det nettopp dette, at dere som har vært ute i utenlandsoperasjoner skal få den støtten og den anerkjennelsen dere fortjener.

Jeg er glad for å se så mange pårørende her i dag som vil være med på å ønske dere velkommen hjem og takke for innsatsen! Jeg vil også takke dere. Dere har levd med påkjenninger før, under og etter et krevende utenlandsoppdrag for en av deres nærmeste. Dere spiller en veldig viktig rolle hjemme med å støtte soldatene mens de er ute. Takk for den støtten dere gir, verdien av den kan ikke måles eller uttrykkes med ord.

Selv om dere som står her nå har vært utsatt for tøffe påkjenninger, så vet jeg at de aller fleste av dere bringer verdifulle og positive opplevelser med dere hjem. Dere har fått kunnskaper og erfaringer som svært få har. Og dere har gjort en innsats som dere kan være svært stolte av.

Jeg er overbevist om at den høye oppslutningen om oppdraget i den norske befolkning er et resultat av måten dere har utført tjenesten på. Jeg vil takke hver enkelt av dere for innsatsen. Den har bidratt til at vi har kommet ett skritt videre på veien mot fred og trygghet i Afghanistan.