Historisk arkiv

EUs nye regelverk om forhåndsvarsling av all eksport og import av varer - oppfølging

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Norstella
C J Hambros pl 2 c
0164 OSLO

Deres ref

Vår ref

Dato

03/2710 SA

Januar 2006

EUs nye regelverk om forhåndsvarsling av all eksport og import av varer - oppfølging

Jeg viser til brev 15. november 2005 hvor dere reiser spørsmål om norske myndigheters oppfølging av EUs nye regelverk om forhåndsvarling av eksport og import av varer. I brevet uttrykker dere bekymring for at de nye reglene kan bli en handelshindring og understreker betydningen av at norske myndigheter raskt kommer i dialog og forhandlinger med EU-kommisjonen om saken.

Innledningsvis vil jeg takke for innspillet fra dere om dette. Jeg har merket meg de synspunktene dere framfører.

Jeg kan forsikre dere om at norske myndigheter er innstilt på å få til den best mulige løsningen både for næringslivet og for toll- og avgiftsetaten. Det er vår prinsipale målsetting at eksport og import av varer til og fra EU skal unntas fra varslingsplikten. Vårt mål er derfor å få til en avtale med EU-kommisjonen om dette.

Som dere sikkert er kjent med skrev Finansdepartementet 15. september 2005 et brev til EU-kommisjonen hvor vi påpekte betydningen av at de nye EU-reglene ikke må bli en handelshindring etter EØS-avtalen. I brevet ga vi også uttrykk for at det er ønskelig å igangsette drøftelser med EU-kommisjonen om en avtale med Norge så snart som mulig.

Norske tollmyndigheter hadde senest 1. desember d.å. et møte med EU-kommisjonen om saken. Her var bl.a. også Utenriksdepartementet, Finansdepartementet og EFTA-sekretariatet representert. Norske tollmyndigheter informerte på møtet bl.a. om norsk målsetting og om regelverk/prosedyrer for eksport og import av varer til og fra Norge ut fra et sikkerhetsperspektiv. EU-kommisjonen orienterte bl.a. om status for arbeidet med gjennomføringsbestemmelsene og signaliserte dessuten velvilje med sikte på videre drøftelser med Norge. Den arbeides nå for å fortsette dialogen i nye møter.

Avslutningsvis vil jeg framheve at norske myndigheter ser fram til å ha tett kontakt med næringslivet med hensyn til videre norsk oppfølging i denne saken.

Med hilsen

Kristin Halvorsen

Gjenpart: Utenriksdepartementet, Nærings- og handelsdepartementet og Toll- og avgiftsdirektoratet