Historisk arkiv

Kredittilsynet - Sammensatte produkter - oppfølging av foretakene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Kredittilsynet
Postboks 100 Bryn
0611 Oslo 


       
Deres ref                                             Vår ref                                           Dato
                                                    07/3079 FM AG                                 12.02.2008


 

Sammensatte produkter - oppfølging av foretakene

 

I ny forskrift om sammensatte produkter, som ble fastsatt av Kredittilsynet 12. februar 2008, er blant annet kravene til egnethetsvurdering av kunden ved investeringsrådgivning som følger av verdipapirhandelloven gjort gjeldende for finansinstitusjoners salg av og rådgivning mht sammensatte produkter.

Verdipapirhandellovens krav om at investeringsrådgivere blant annet må vurdere om de produktene det gis råd om er egnet for den aktuelle kunden, innebærer at det i mindre grad vil være aktuelt for verdipapirforetak å gi råd om og selge, kompliserte spareprodukter til ikke-profesjonelle kunder.

Finansdepartementet er enig i Kredittilsynets vurdering av at de nye reglene for finansinstitusjoners salg av sammensatte produkter, som gir verdipapirhandellovens regler om investeringsrådgivning tilsvarende anvendelse, må forventes å ha som konsekvens at de fører til en sterk reduksjon i finansinstitusjoners (og verdipapirforetaks) salg av kompliserte spareprodukter i form av sammensatte produkter til ikke-profesjonelle kunder. Finansdepartementet slutter seg på dette grunnlag til Kredittilsynets vurdering av at de nye reglene i verdipapirhandelloven om investeringsrådgivning og forskriften om sammensatte produkter bør få virke en tid før det eventuelt vurderes et forbud mot markedsføring av sammensatte produkter. 

Vi ber på denne bakgrunn om at Kredittilsynet prioriterer oppfølging av foretakenes praktisering av de nye og skjerpede kravene til investeringsrådgivning og salg av sammensatte produkter i tilsynsarbeidet i en periode framover.


Med hilsen


Jan Bjørland e.f.
ekspedisjonssjef                                                              Per Øystein Eikrem
                                                                                     avdelingsdirektør    

Kopi:
Finansnæringens Hovedorganisasjon
Fondsmeglerforbundet