Historisk arkiv

CO2-avgift på gass

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

23. november 2007 åpnet EFTAs overvåkningsorgan ESA formell undersøkelse om fritak fra den foreslåtte CO2-avgiften på gass. Finansdepartementet har i nå sendt sine merknader i saken til ESA.

23. november 2007 åpnet EFTAs overvåkningsorgan ESA formell undersøkelse om fritak fra den foreslåtte CO2-avgiften på gass. Finansdepartementet har nå sendt sine merknader i saken til ESA. 

CO2-avgiften på gass er av Stortinget vedtatt videreført i 2008.

Finansdepartementet er gitt fullmakt til å iverksette avgiften. I brevet til ESA fastholder Finansdepartementet at CO2-avgiften på gass til oppvarming av bygg ikke kan anses som statsstøtte etter EØS-avtalen artikkel 61. Hovedbegrunnelsen for dette er at  avgiften rammer kun en liten andel (om lag 6 pst) av forbruket. Avgiften må dermed anses som en byrde for de som blir belastet avgift og ikke en fordel for de som får fritak for avgift.


I forbindelse med budsjettet for 2007 ble det fattet vedtak om at det skulle innføres CO2-avgift på gass til oppvarming av bygg fra 1. juli 2007. Gass for andre formål omfattes ikke av avgiftsplikten. Det ble forutsatt av avgiften måtte avklares med ESA før den kunne tre i kraft. ESA fattet ikke vedtak om å godkjenne avgiften før ikrafttredelsesdato 1. juli 2007. Finansdepartementet innvilget dermed dispensasjon fra avgiftsplikten 25. juni 2007. 

Brevet til ESA finnes her
Åpningsvedtaket finnes her