Historisk arkiv

Fortsatt momsfradrag for Bybanen i Bergen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Finansdepartementet har besluttet at Bergen kommune v/Bybanen ikke skal miste retten til å fradragsføre moms ved byggingen av Bybanen i Bergen. Dette selv om slik fradragsrett i utgangspunktet falt bort da det ble besluttet å overføre Bybanen fra Bergen kommune til Hordaland fylkeskommune.

Stortinget vedtok ved behandlingen av St.prp. nr. 75 (2004-2005) å bygge en bybane mellom Bergen sentrum og Nestun, med Bergen kommune som byggherre. Virksomhet med persontransport er momspliktig, og den som driver slik virksomhet skal derfor registreres i avgiftsmanntallet. Når slik registrering foreligger får virksomheten også rett til fradrag for moms.

Bergen kommune ble gitt tillatelse til forhåndsregistrering, og kunne dermed fradragsføre moms før virksomheten er kommet i gang. En av forutsetningene som ble lagt til grunn ved denne forhåndsregistreringen var imidlertid at Bergen kommune skulle drive persontransport på baneanlegget. Denne forutsetningen ble imidlertid brutt ved at Samferdselsdepartementet 19. januar 2007 stanset forsøksordningen for kollektivtransporten i Bergen og lot fylkeskommunen overta dette ansvaret. Samtidig ble det lagt til grunn at Bergen kommune skulle ferdigstille Bybanen og vederlagsfritt overføre anlegget til fylkeskommuen ved ferdigstillelsen.

I henhold til merverdiavgiftsregelverket skal Bergen kommune v/Bybanen dermed slettes fra avgiftsmanntallet, ettersom kommunen ikke lenger skal drive avgiftspliktig persontransportvirksomhet, og dessuten tilbakeføre fradragsført moms. Samtidig vil kommunen miste retten til å fradragsføre moms fremover til ferdigstillelsen av banen. Totalt anslås momskostnadene ved utbygging av bybanen å være 150 millioner.

- En slik ekstraregning ville betydd en urimelig belastning for Bergen kommune. Finansdepartementet vil derfor gi vedtak om at Bybanen til tross for overføringen til fylkesskommunen for det første ikke skal miste allerede fradragsført moms ved oppføring av bybanen. I tillegg vil de beholde momsfradraget ved byggingen fram til ferdigstillelsen, sier finansminister Kristin Halvorsen.

Vedtaket gis med hjemmel i merverdiavgiftsloven § 70.