Historisk arkiv

Finansministerens kommentar til Norges Banks rentebeslutning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

- Sammen med Regjeringens finanspolitiske tiltakspakke og de omfattende tiltakene for å få penge- og kredittmarkedene til å fungere bedre, gir rentenedsettelsene et viktig bidrag til å motvirke de negative følgene av finanskrisen og den markerte internasjonale konjunkturnedgangen for norsk økonomi og norske arbeidsplasser, sier finansminister Kristin Halvorsen.

Finansminister Kristin Halvorsen- Jeg tar Norges Banks beslutning i dag om å redusere styringsrenten med 0,5 prosentpoeng, til 1,5 prosent, til etterretning. Rentebeslutningen er i tråd med Norges Banks signaler om renteutviklingen i den pengepolitiske rapporten fra mars og den var ventet blant markedsaktørene, sier finansminister Kristin Halvorsen. 

- Rammeverket for den økonomiske politikken er godt egnet til å møte utfordringene vi er stilt overfor. I dette rammeverket er pengepolitikken førstelinjeforsvaret. Norges Banks rentebeslutning viser at banken er rede til å gjøre det den mener er nødvendig for å bidra til en stabil utvikling i priser, produksjon og sysselsetting, sier finansminister Kristin Halvorsen.

- Medregnet dagens beslutning har Norges Bank satt ned styringsrenten med til sammen 4,25 prosentpoeng siden oktober i fjor. Dette bidrar i betydelig grad til å lette situasjonen for bedrifter og husholdninger med gjeld. Sammen med Regjeringens finanspolitiske tiltakspakke og de omfattende tiltakene for å få penge- og kredittmarkedene til å fungere bedre, gir rentenedsettelsene et viktig bidrag til å motvirke de negative følgene av finanskrisen og den markerte internasjonale konjunkturnedgangen for norsk økonomi og norske arbeidsplasser. Disse tiltakene har bidratt til at utslagene på aktivitet og sysselsetting har vært klart mindre i Norge enn i de fleste andre land, sier finansministeren.

- Det er tegn til at rentenedsettelsene virker. Nedgangen i husholdningenes etterspørsel ser ut til å stoppe opp. Vi har også sett enn viss stabilisering i finansmarkedene, blant annet reflektert i reduserte risikopåslag i rentemarkedene, oppgang i aksjekursene og noe mindre svingninger i valutamarkedet. Situasjonen er imidlertid ikke normalisert, sier Halvorsen.

- Vi har trolig ikke sett de fulle virkningene av Regjeringens finanspolitiske tiltakspakke ennå. Det tar tid før virkningene av igangsatte prosjekter blir fullt synlige i den løpende statistikken. Verken kommunene eller samferdselssektoren har fått iverksatt alle de prosjektene bevilgningene gir rom for. Regjeringen legger fram Revidert nasjonalbudsjett den 15. mai. Der vil vi også presentere våre vurderinger og anslag for norsk økonomi framover, sier finansminister Kristin Halvorsen.