Historisk arkiv

Finansministerens kommentar til Norges Banks rentebeslutning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

- Sammen med de betydelige kredittmarkedstiltakene og impulsene fra finanspolitikken, gir rentenedsettelsene et viktig bidrag til å motvirke de negative følgene av finanskrisen og den internasjonale konjunkturnedgangen for norsk økonomi og norske arbeidsplasser, sier finansminister Kristin Halvorsen.

Finansminister Kristin Halvorsen- Jeg tar Norges Banks beslutning i dag om å redusere styringsrenten med 0,5 prosentpoeng, til 2,0 prosent, til etterretning. Jeg merker meg også at Norges Bank nedjusterer anslaget for utviklingen i styringsrenten framover i den pengepolitiske rapporten, sier finansminister Kristin Halvorsen.

- Norges Bank har med denne reduksjonen satt ned styringsrenten med til sammen 3,75 prosentpoeng siden oktober i fjor. Dette bidrar vesentlig til å lette situasjonen for norske husholdninger og foretak med lån. Sammen med de betydelige kredittmarkedstiltakene og impulsene fra finanspolitikken, gir rentenedsettelsene et viktig bidrag til å motvirke de negative følgene av finanskrisen og den internasjonale konjunkturnedgangen for norsk økonomi og norske arbeidsplasser, sier finansminister Halvorsen.

- I februar foreslo Regjeringen å etablere to nye fond, Statens finansfond og Statens obligasjonsfond, med en samlet kapital på 100 milliarder kroner. Disse tiltakene vil bidra til å bedre kredittflyten til næringslivet spesielt, men også til husholdninger. Både lov om Statens finansfond og lov om Statens obligasjonsfond ble enstemmig vedtatt i Stortinget i samsvar med forslaget fra Regjeringen. Forskriften om forvaltningen av Statens obligasjonsfond er nå fastsatt av Finansdepartementet, og en kapital på 50 milliarder kroner er overført til Folketrygdfondet. Både styre og administrasjon i Statens finansfond er på plass, og Finansdepartementet er i ferd med å utarbeide forskrift for fondet som vil gjøre det operativt innen kort tid, sier finansminister Kristin Halvorsen.

Norges Bank begrunner rentenedsettelsen og nedjusteringen av rentebanen framover blant annet med at vekstutsiktene internasjonalt nå er enda svakere enn tidligere lagt til grunn. IMF la i forrige uke fram nye prognoser der organisasjonen anslo en nedgang i den økonomiske aktiviteten i industrilandene på 3 – 3½ prosent i inneværende år, og dette er en nedjustering av veksttakten med 1¼ prosentpoeng siden slutten av januar, da IMF sist kom med anslag. Siden Norges Banks forrige rentemøte har dessuten flere sentralbanker redusert sine styringsrenter ytterligere, til historisk lave nivåer. Enkelte sentralbanker som har satt styringsrenten ned mot null, har også besluttet å iverksette såkalte kvantitative lettelser ved å kjøpe statspapirer og andre verdipapirer direkte i markedet.

- Rammeverket for den økonomiske politikken er godt egnet til å møte utfordringene vi er stilt overfor. I dette rammeverket er pengepolitikken førstelinjeforsvaret. Norges Banks rentebeslutning viser at banken er rede til å gjøre det den mener er nødvendig for å bidra til en stabil utvikling i priser, produksjon og sysselsetting, sier finansminister Kristin Halvorsen.

- Det er viktig at det internasjonale samfunnet lærer av krisen som har oppstått og søker å finne fram til regelverk og tiltak som kan hindre at liknende kriser oppstår i framtiden, sier finansministeren. Dette vil diskuteres på G20-landenes toppmøte i London 2. april. Regjeringen har spilt inn sine synspunkter til dette arbeidet.

- Regjeringen følger den økonomiske utviklingen nøye og vil møte utfordringene med egnede tiltak også framover, sier finansministeren.