Historisk arkiv

Finansministerens kommentar til Norges Banks rentebeslutning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

- Jeg tar Norges Banks beslutning i dag om å redusere styringsrenten med 0,25 prosentpoeng, til 1,25 prosent, til etterretning, sier finansminister Kristin Halvorsen.

- Jeg merker meg også at Norges Bank legger vekt på at finansmarkedene nå fungerer noe bedre. Påslagene i det norske pengemarkedet er på vei ned og forventes å nå et normalt nivå noe raskere enn anslått i den forrige pengepolitiske rapporten. 

- For å møte de store økonomiske utfordringene er renten satt ned til et lavt nivå både i Norge og internasjonalt. Omfattende tiltakspakker i mange land vil også bidra til at situasjonen etter hvert kan bedres, og vi må være forberedt på at rentene over tid vil bevege seg mot mer normale nivåer. Dette må husholdninger og næringsliv ta høyde for når de planlegger for framtiden, sier finansminister Kristin Halvorsen.

- Finanspolitikken er også meget ekspansiv, men vi har trolig ikke sett de fulle virkningene av Regjeringens finanspolitiske tiltakspakke ennå. Jeg merker meg imidlertid det som står i den siste rapporten fra Norges Banks regionale nettverk om at forventningene til økt aktivitet som følge av Regjeringens tiltakspakke ser ut til å materialisere seg. Det er gledelig.

- Regjeringen foreslo i Revidert nasjonalbudsjett å øke bruken av oljeinntekter med ytterligere 9,5 milliarder kroner for å dempe oppgangen i arbeidsledigheten. Budsjettet for 2009 er det mest ekspansive på over 30 år, og impulsene fra finans- og pengepolitikken er sterkere i Norge enn i de fleste andre land. Vi har handlet raskt og kraftig for å dempe virkningene av finanskrisen og det internasjonale tilbakeslaget på produksjon og sysselsetting.