Historisk arkiv

Finansministerens kommentar til Norges Banks rentebeslutning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Norges Bank har med dagens rentereduksjon satt ned styringsrenten med til sammen 3,25 prosentpoeng siden oktober i fjor. Dette bidrar vesentlig til å lette situasjonen for norske husholdninger og bedrifter som har lån.

- Jeg tar Norges Banks beslutning i dag om å redusere styringsrenten med 0,5 prosentpoeng, til 2,5 prosent, til etterretning, sier finansminister Kristin Halvorsen. Rentebeslutningen er som ventet av markedsaktørene og i tråd med Norges Banks signaler fra desember. 

Norges Bank har med denne reduksjonen satt ned styringsrenten med til sammen 3,25 prosentpoeng siden oktober i fjor. Dette bidrar vesentlig til å lette situasjonen for norske husholdninger og bedrifter som har lån.

- Sammen med de tiltakene Regjeringen fremmet 26. januar gir den lavere renten et betydelig bidrag til å motvirke de negative følgene av finanskrisen for norsk økonomi og norske arbeidsplasser, sier finansminister Kristin Halvorsen.

- Regjeringen og Norges Bank har gjennomført flere tiltak for å få penge- og kredittmarkedene til å fungere bedre. Disse tiltakene har virket, men forholdene er ennå ikke normalisert. Uten fungerende finansmarkeder vil også effekten av penge- og finanspolitiske tiltak svekkes. Som vi har varslet tidligere, vil Regjeringen den 9. februar legge fram nye tiltak som skal styrke bankenes utlånsevne, slik at næringslivet og husholdningene lettere skal få nye lån, sier finansminister Kristin Halvorsen.