Historisk arkiv

Bostedsregistrering av svenske arbeidstakere i Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

– Det felles svensk-norske arbeidsmarkedet er viktig for samarbeidet mellom våre to land. Det er en ordning som har tjent oss godt i flere tiår. Jeg er opptatt av at dette fortsatt både skal fungere godt og være til felles nytte, sier finansminister Sigbjørn Johnsen.

Finansminister Sigbjørn Johnsen  
   

– Det felles svensk-norske arbeidsmarkedet er viktig for samarbeidet mellom våre to land. Det er en ordning som har tjent oss godt i flere tiår. Jeg er opptatt av at dette fortsatt både skal fungere godt og være til felles nytte. Jeg vil derfor se nærmere på om det innenfor handlingsrommet vi har både i forhold til den nordiske konvensjonen om flytting og EØS-regelverket, kan være aktuelt å endre de norske reglene om bostedsregistrering, sier finansminister Sigbjørn Johnsen. 

Bostedsregistrering av svenske arbeidstakere i Norge har kommet på dagsordenen som følge av at Skattedirektoratet har innført nye rutiner for identitetskontroll ved utstedelse av skattekort til personer med D-nummer. Rutineendringene medfører også bedre kontroll av bostedsregistreringsreglene. Etter disse reglene skal opphold i Norge av minst seks måneders varighet regnes som bosetting. Dette har ført til reaksjoner fra svenske pendlere og arbeidsinnvandrere.

Finansdepartementet vil se nærmere på om det kan være aktuelt å endre de norske reglene om bostedsregistrering.
– Vi setter ned en arbeidsgruppe som skal vurdere endringer, særlig med sikte på familiependlere. Både midlertidige strakstiltak og varige endringer skal vurderes, men de må ligge innenfor det handlingsrommet vi har etter EØS-regelverket og den nordiske konvensjonen om flytting. I tillegg har vi tatt kontakt med svenske myndigheter for å få mer informasjon om svenske erfaringer om registreringsforhold, og om svenske konsekvenser av norsk registrering, sier Johnsen.

Se også:

_________

Publisert: 11.02.2011  - oppdatert: 15.02.2011