Historisk arkiv

Enklere og mer oversiktlig Skattefunn

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Finansdepartementet har fastsatt forskriftsendringer i Skattefunn med virkning fra 1. januar 2011. Endringene er i hovedsak en oppdatering og presisering av gjeldende bestemmelser.

Finansdepartementet har fastsatt forskriftsendringer i Skattefunn med virkning fra 1. januar 2011. Endringene er i hovedsak en oppdatering og presisering av gjeldende bestemmelser.

Hovedformålet med endringene er å oppdatere og presisere gjeldende bestemmelser om Skattefunn. Endringene er blant annet knyttet til utvikling i statsstøtteregelverket og kodifisering av praksis. I tillegg medfører forslagene at mest mulig av regelverket som har betydning for Skattefunn, samles i skatteforskriften. Ordningen blir da lettere å administrere og mer tilgjengelig for brukerne. Departementet anslår at den samlede vikningen av endringene er provenynøytral.

Departementet har fastsatt enkelte endringer i definisjonen av forskning og utvikling (FoU-definisjonen). Definisjonen blir utvidet ved at prototyper og forsøksprosjekter med kommersiell anvendelse i visse tilfeller kan godkjennes i Skattefunn.  I motsatt retning trekker en klarere formulering av nyhetskravet til FoU. Organisasjonsutvikling, opplæring, kompetansetiltak, kunde- eller markedsundersøkelser er utelukket fra FoU-definisjonen.

Før ble prosjektkostnader beregnet ved henvisning til Norges Forskningsråds regler for brukerstyrte prosjekter. Fastsatt forskrift gjør at reglene nå samles i skatteforskriften. Endringene omfatter nye satser for beregning av personalkostnader og indirekte kostnader. Den sjablongmessige satsen for beregning av timesats settes ned fra 1,6 til 1,2 promille av avtalt årslønn, og maksimal timesats økes fra 500 til 530 kroner.

Departementet foreslo i høringsnotatet en generell regel om at inntekter i prosjektperioden skal redusere fradragsgrunnlaget tilsvarende inntektene. I vedtatt forskrift er forslaget fra høringen erstattet med en regel om at det er kun inntekter vi etter statstøtteregelverket er forpliktet til å ta hensyn til, som skal redusere fradragsgrunnlaget. Dette gjelder inntekter ved etterfølgende kommersiell bruk av prototyper eller pilotprosjekt.

Definisjonen av små og mellomstore bedrifter (SMB) er tilpasset statsstøtteregelverket. Dette innebærer romsligere krav til omsetning og balanse, som isolert sett kan medføre at noen bedrifter endrer kategori til SMB og dermed får økt skattefradrag. I motsatt retning trekker strengere krav til uavhengighet, som kan medføre at enkelte bedrifter som har vært kategorisert som SMB, nå blir å regne som en del av et større foretak.

Høringsnotatet omtalte ikke hvorvidt kostnader til patentering kan inngå i fradragsgrunnlaget. Finansdepartementet har fastsatt at kostnader til førstegangspatentering for små og mellomstore bedrifter kan omfattes av fradragsgrunnlaget.

Skattefunn ble innført for små og mellomstore foretak fra 1. januar 2002. I 2002 var støtten til næringslivet gjennom Skattefunn om lag 700 millioner kroner. Støtten økte til i underkant av 1300 millioner kroner i 2003 da ordningen ble utvidet til å gjelde alle foretak. Det har vært en nedgang i bruken av Skattefunn fra 2004 til 2007 som flatet ut i 2008. I 2009 og 2010 anslås igjen bruken av Skattefunn å øke. Finansdepartementet anslår at støtten til næringslivet gjennom Skattefunn vil bli om lag 1200 mill. kroner i 2009 og om lag 1300 millioner kroner i 2010 og i 2011.