Historisk arkiv

Gledelig med bredt flertall for tiltakspakke

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

- Det er svært gledelig at et samlet Stortinget stiller seg bak Regjeringens tiltakspakke, som vil bli vedtatt fredag. Frps forslag om nye krav til bankene for å benytte ordningen ville bety en svært uheldig utsettelse med negative konsekvenser for banksektoren og samfunnet for øvrig som følge, sier finansminister Kristin Halvorsen.

- Det er svært gledelig at et samlet Stortinget stiller seg bak Regjeringens tiltakspakke, som vil bli vedtatt fredag. Fremskrittspartiets forslag om nye krav til bankene for å benytte ordningen ville bety en svært uheldig utsettelse med negative konsekvenser for banksektoren og samfunnet for øvrig som følge, sier finansminister Kristin Halvorsen.

Hun peker på at et ikke-fungerende bankmarked var i ferd med å føre til å stanse kredittilførsel for bedrifter og husholdninger og økt rente.
- Det er derfor nødvendig med en hurtigvirkende tiltakspakke for å få bankmarkedet til å fungere igjen. Innretningen på den pakken som er presentert sikrer dette, og er ikke en støtteordning til norske banker, sier Halvorsen, som i dag hadde møte med Arne Hyttnes i sparebankforeningen og Arne Skauge i FNH om bankenes oppfølging av tiltakspakken. 

- Forlaget er godt mottatt av næringen, som peker på at dette må gjennomføres raskt. Men bankene må i denne situasjonen selv vise samfunnsansvar. Det hviler et tungt ansvar på banknæringen for selv å forvalte sitt omdømme og tillit i samfunnet. Dette har jeg understreket overfor lederne i FNH og Sparebankforeningen i dag, og jeg har bedt de videreformidle dette til sine medlemsbedrifter, sier Kristin Halvorsen. 

- Forslaget fra Fremskrittspartiet om å stille krav til de bankene som benytter seg av pakken knyttet til bonus- og opsjonsordninger ville bety en svært uheldig utsettelse av tiltakene. Det vil dessuten være svært uheldig om ordningen ikke ble tatt i bruk fordi det stilles krav fra statens side som oppleves som ubegrunnede og uoversiktelige, påpeker Halvorsen.

- Jeg ønsker imidlertid en debatt om bonuser, lederlønn og opsjonsavtaler velkommen. Men det er ingen grunn til å knytte det til denne tiltakspakken på en måte som kan undergrave virkningen av den. Det er gledelig at FrP nå tar til orde for strengere reguleringer av topplederes lønns- og bonusordninger. Dette er nye takter fra partiet som latterliggjorde Regjeringens innstramminger på dette området så sent som i forbindelse med Eierskapsmeldingen, sier Halvorsen.