Historisk arkiv

Spørsmål vedrørende Prop. 51 L (2010-2011) om endringer i revisorloven og enkelte andre lover

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Om endringer i revisorloven og enkelte andre lover.

Jeg viser til brev 17. februar 2011 fra Fremskrittspartiets stortingsgruppe med spørsmål til Prop. 8: 51 om endringer i revisorloven og enkelte andre lover. I brevet bes det om lovteknisk bistand for en løsning der terskelverdiene for revisjonsplikt skal beregnes på konsolidert basis, slik at man ser omsetning, balansesum og antall årsverk samlet for selskap som kontrolleres av samme person. Formålet er at også morselskap i små konsern skal unntas fra revisjonsplikten.

Jeg forstår spørsmålet i første rekke som et ønske om et unntak fra revisjonsplikten for morselskap i små konsern. En slik bestemmelse kan utformes som et tillegg til revisorloven § 2-1 femte ledd ny siste setning, jf. regjeringens lovforslag i Prop. 51 L (2010-2011):

«Unntaket etter tredje ledd gjelder ikke for aksjeselskaper som er morselskap etter aksjeloven § 1-3 når konsernet på konsolidert basis overstiger terskelverdiene for revisjonsfritak etter aksjeloven § 7-6 første ledd.»

Jeg oppfatter at det i spørsmålet også ligger en forutsetning om at fysiske personer skal likestilles med morselskap i konsern dersom vedkommende eier kontrollerende andeler i flere selskaper. En slik regel vil kunne bidra til å forhindre mulighetene for å omgå revisjonskravet ved å ha selskaper i personlig eie istedenfor å utøve eierskapet gjennom et holdingselskap. En slik regel vil i praksis, for å være effektiv, måtte omfatte personer som i dag ikke har alminnelig regnskapsplikt etter regnskapsloven. En forutsetning for et forslag som kan hjemle revisjonsplikt i slike tilfeller er derfor at regnskapsplikten og dens nærmere innhold avklares for slike personer, eventuelt at revisjonsplikt pålegges direkte på selskapene som disse personene har eierskap i. Begge alternativene krever utredning. Jeg ser det imidlertid som naturlig at man i den varslede evalueringen av ordningen med revisjonsfritak, også ser nærmere på hvorvidt aktørene har forsøkt å tilpasse seg eller omgå plikten til å ha revisjon, og om dette eventuelt nødvendiggjør endringer i ordningen med revisjonsfritak for de minste aksjeselskapene.


Med hilsen


Sigbjørn Johnsen