Historisk arkiv

Frps lettvinte forslag om strøm

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Innlegg i Rogalands Avis

Skal energipolitikken virke, kommer vi ikke utenom de vanskelige sakene. Det som derimot ikke virker, er lettvinte Frp-forslag om redusert el-avgift en kald vinterdag, skriver statssekretær Kjetil Lund.

Gjennom hele vinteren har Frp kritisert Regjeringen for de høye strømprisene, og gitt inntrykk av at de hadde vært lavere om bare FrP hadde styrt.

Man skulle da kanskje tro at Frp foreslo tiltak som ville utgjøre en stor forskjell for folk. Men det FrP har foreslått, er å redusere el-avgiften med 1 øre/kWh. For en gjennomsnittlig husholdning vil det bety om lag 250 kroner i året. Eller rundt 20 kroner i måneden. 

Trolig ville besparelsen blitt enda mindre enn 20 kroner, fordi regnestykket er basert på at avgiftskuttet ville gitt deg tilsvarende lavere strømpris. Men det ville det neppe. Hvorfor ikke?

Fordi årsaken til de høye prisene i vinter ikke er avgifter, men mangel på strøm. I vinter har strømforbruket i Norge vært høyt pga kulden, mens produksjonen har vært lav pga lite tilsig fra snøsmeltingen i fjor. Når vi bruker mer strøm enn vi produserer, må forskjellen dekkes av import. Så i vinter har vi i perioder importert alt det kablene til utlandet har klart å frakte inn. Når kapasiteten for produksjon og import er nådd, men det fremdeles er mer etterspørsel, går prisene til værs. Det har skjedd i vinter.

Vanligvis går prisen ned og folk kjøper mer, når en avgift blir satt ned. Men når det ikke er mer å få tak i, blir situasjonen enn annen. Da presses prisen tilbake opp mot dit den var. Det viktigste som endrer seg, er at avgiftene utgjør en mindre og kraftselskapenes overskudd en større andel av prisen. Folk flest merker knapt noen forskjell på regningen.

Hva bør vi da gjøre i denne situasjonen? Her og nå kan vi sørge for at de som trenger det mest, får hjelp til å betale strømregningen. Regjeringen har derfor foreslått å bevilge minst 2 500 kroner per husstand til de over 125 000 hjemmene i Norge som får bostøtte. Dette er et tiltak også Frp er for, rett skal være rett.  

I tillegg må vi hindre at denne situasjonen oppstår vinter etter vinter. Det betyr at vi må øke produksjonen av kraft, vi må effektivisere energibruken i landet vårt, og ikke minst må vi bedre kraftflyten mellom landsdelene og mellom Norge og utlandet. Regjeringen arbeider aktivt på alle disse tre områdene. Dette er imidlertid et langsiktig arbeid med mange dilemmaer og vanskelige enkeltsaker, noe mastesakene i Hardanger og andre steder er eksempler på. Men skal energipolitikken virke, kommer vi ikke utenom de vanskelige sakene. Det som derimot ikke virker, er lettvinte Frp-forslag om redusert el-avgift en kald vinterdag.