Historisk arkiv

Formue gir skatteevne

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Innlegg i Aftenposten

Formuesskatten gjør mer enn å begrense antall nullskattytere; den bidrar til skatt etter evne, skriver statssekretær Roger Schjerva.

Det er helt riktig oppfattet av Kristin Skogen Lund i NHO (Aftenposten 18. november) at Regjeringen mener at velstående personer bør betale skatt, og at vi bør unngå flere nullskattytere. Jeg tror veldig mange er enig i det. Ett tiltak som hindrer flere nullskattytere, er å beholde formuesskatten. Og formuesskatten gjør mer enn å begrense antall nullskattytere; den bidrar til skatt etter evne.

Skogen Lund har en annen løsning: De som eier mest framstår ikke lenger som nullskattytere, selv om formuesskatten fjernes, hvis man regner inn den skatten selskapene deres betaler og den skatten eierne selv vil få, den dagen de tar ut utbytte. Slike knep er ikke et svar dersom man ønsker et skattesystem som skatter etter evne. Høy formue gir skatteevne i tillegg til inntekt og bør derfor beskattes. Det blir med rette oppfattet som urettferdig dersom velstående betaler lite eller ingenting i skatt personlig.