Historisk arkiv

NTP: Avgiftslette for sjøtransporten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

- For å nå målsetninga om mer godstransport på sjøen går regjeringa inn for å redusere sjøtransportens brukerbetaling. Kystgebyret og årsavgift for havnesikring vil fjernes. Dette gir en årlig kostnadsreduksjon for sjøtransporten på 115 mill. kr. og vil bedre sjøtransportens konkurransevilkår i forhold til veitransport, sier fiskeri- og kystminister Helga Pedersen.

Regjeringas målsetting er å gjøre sjøtransporten mer konkurransedyktig. Sjøtransporten er viktig for samfunnet og kan spille en nøkkelrolle for å nå overordnede mål i transportpolitikken gjennom at den er mer klimavennlig enn veitransport.

Parallelt med dette gjennomgår Fiskeri- og kystdepartementet og Kystverket lostjenesten med sikte på effektivisering, uten at dette skal gå utover sikkerheten til sjøs. Det vil blant annet sees på mulighetene til å utvide gjeldende områder for lospliktfrie seilingskorridorer.  I tillegg vil det bli enklere å få utstedet farleisbevis slik at flere skip kan gå uten los. En omlegging av lostjenesten vil gi muligheter for effektiviseringsgevinster og ressursbesparelser som vil komme brukerne av sjøtransporten til gode i form av reduserte kostnader.