Historisk arkiv

Fakta: Utkast av fisk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

Bifangst og utkast forekommer i de fleste fiskerier over hele verden. Selv om en del land allerede har etablert lovgiving for å redusere utkast og håndtere bifangst, er fremdeles utkast og bifangst i stor grad uregulert og urapportert på globalt nivå. Generelt kan man si at det er en internasjonal konsensus om at utkast ikke er forenlig med bærekraftig ressursforvaltning. Men det er store forskjeller i hvor langt ulike land har kommet i å implementere regelverk som forbyr utkast.

Historikk

Norge har tatt initiativ for å få utkastproblematikken på dagsorden både globalt og regionalt. Det første initiativet var under forhandlingene om fiskeriresolusjonen i generalforsamlingen i FN høsten 2008. Etter et norsk forslag ble det her enighet om en paragraf som omhandler en handlingsplan mot utkast. Generalforsamlingen ba FAO sin fiskerikomité (COFI), i 2009 om å vurdere en handlingsplan (International Plan Of Action – IPOA) mot utkast.

Dette la grunnlaget for at Norge på FAO sitt fiskerikomitémøte (COFI) i mars 2009, fremmet forslag om en internasjonal handlingsplan mot utkast og bifangst. Forslaget fikk bred støtte i FAO, som startet arbeidet med en prosess som skal føre fram til globale retningslinjer på dette området. På bakgrunn av en ekspertkonsultasjon høsten 2009 og en teknisk konsultasjon høsten 2010, vedtok fiskerikomiteens nye internasjonale retningslinjer på sitt møte i februar 2011.

Globalt er det flere estimat på utkast. En undersøkelse fra 2005 estimerte utkast til 8% av total fangst (ca. 7 millioner tonn). Andre undersøkelser estimerer det til 10 millioner tonn (2010).

FAO har utgitt en rapport kalt ”Discards in the world’s fisheries”. Den første kom i 1994 og den siste kom i 2005. 2005-rapporten er en oppdatering og estimert utkast i verdens fiskerier er 6,8 millioner tonn av 78,4 millioner tonn i beregnet totale landinger.

Norge og EU

I mange år har den største utfordringen i forvaltningssamarbeidet mellom Norge og EU vært at partene forvalter Nordsjøbestandene på til dels ulik måte. Norge har i sine fiskerireguleringer utkastforbud, og har innført reguleringer for å unngå uønsket bifangst. EUs fiskere er derimot pålagt å kaste ut fisk som de ikke har kvote på eller som er for liten. 

EU har nå lagt frem et forslag til reform av sin felles fiskeripolitikk. Reformen peker klart i retning av forbud mot utkast av fisk. Arbeidet for å redusere utkast vil derfor prege Norges samarbeid med EU også i tida som kommer.

Nordsjøen og Skagerrak

Det foreligger ingen konkrete tall for utkast i Skagerrak. Men i ICES sin siste rådgiving for torsk i Nordsjøen og Skagerrak, pekes det på at utkast er redusert fra 45% i 2008 til 20% i 2010 som andel av total fangst av torsk i vekt. Det er fortsatt på et høyt nivå.

Tallene er imidlertid usikre, men for 2011 har ICES beregnet totale landinger til 41 800 tonn og utkast til 14 800 tonn. I tillegg kommer ”unallocated removals” (uregistrert uttak) på 15 800 tonn. 

Et utkastforbud i Skagerrak er en milepæl i den forstand at det blir det mest konkrete steget mot et utkastforbud som EU hittil har tatt.