Historisk arkiv

Lettere å bli fisker

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

- Vi trenger unge og motiverte folk i fiskerinæringa. Derfor vil jeg gjøre ordningen med rekrutteringskvoter for unge fiskere enda bedre, sier fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen.

Ordningen med rekrutteringskvoter for unge fiskere skal videreføres med ti nye kvoter. I år er den øvre aldersgrensen for å bli tildelt kvote senket til 30 år. Dessuten skal søkere med fullført fiskerifaglig utdanning og minimum tre års fartstid fra fiske rangeres først.

- Rekrutteringskvoter hjelper unge fiskere et steg på veien til å etablere seg. Denne ordninga vil jeg videreføre og gjøre enda bedre. Nå justerer vi ordningen slik at den treffer mer målrettet mot de unge og mest motiverte fiskerne, sier fiskeri- og kystministeren.

Rekrutteringskvoter, også kalt deltakeradganger, skaper et sikrere kvotemessig driftsgrunnlag, og dermed større forutsigbarhet i driften. Dette er viktige forutsetninger for å drive fiske med eget fartøy. Ordningen ble startet for tre år siden, med et mål om å gjøre etableringsterskelen litt lavere for unge fiskere.

Rekrutteringskvotene har vært populære, og det har kommet inn til sammen 195 søknader i løpet av disse tre årene. Hvert av disse årene har regjeringa tildelt 10 deltakeradganger.

Fiskeridirektoratet region Finnmark skal administrere ordningen. Det tas sikte på at de som tildeles deltakeradgang i år, kan delta i fiske fra 1. januar 2013.