Historisk arkiv

Felles uttalelse om makrellforvaltningen i Nordatlanteren

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen og EUs fiskerikomissær Maria Damanaki med en felles uttalelse om makrellforvaltningen i Nordatlanteren

Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen og EUs fiskerikomissær Maria Damanaki med en felles uttalelse om makrellforvaltningen i Nordatlanteren
 
"Vi er dypt bekymret over den uansvarlige fremgangsmåten som Færøyene og Island viser ved å sette urimelig høye unilaterale kvoter for sitt makrellfiske i 2011.
 
Vi er også dypt bekymret over at Færøyene henter inn utenlandske fartøy for å få fisket opp den kvoten de har gitt seg selv. Dette er et klart steg vekk fra en ansvarlig og moderne fiskeriforvaltning.
 
Disse unilaterale kvotene går langt ut over den kvoteandelen Island og Færøyene tradisjonelt har hatt, og overstiger totalkvoten som forskerne har anbefalt med nesten 50 %. Et slikt overfiske er en trussel mot makrellbestanden og det er et brudd på vårt felles ansvar for å sikre et bærekraftig fiske.
 
Norge og EU vil ha et tett samarbeid for å forhindre at Islands og Færøyenes handlinger skal føre til ytterligere skade på makrellbestanden i Nordatlanteren. I denne sammenheng undersøker vi alle muligheter for å stoppe det overfisket som Island og Færøyene står for. Vi vil koordinere våre reaksjoner mot Island og Færøyene.
 
Vi ber Island og Færøyene om å komme tilbake til forhandlingsbordet med en mer konstruktiv tilnærming, slik at vi kan bli enige om en felles makrellforvaltning for 2012 som er både ansvarlig og bærekraftig."

 

Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen utsatte besøket til Brussel som skulle funnet sted tirsdag, men hadde en telefonsamtale med EUs fiskerikommisær Maria Damanaki i går.