Historisk arkiv

BioMar’s 25-årsjubileum og åpning av ny produksjonslinje

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen besøkte Myre og Biomar AS 21. juni2011 i forbindelse med bedriftens 25-årsjubileum. Samtidig markerte statsråden den offisielle åpninga av en ny produksjonslinje hos Biomar AS.

Takk for invitasjonen og gratulerer med dagen! Markeringa i dag innbyr både til å trekke linjer bakover i tida og til å se framover.

I løpet av de 25 årene som har gått siden fôrproduksjonen startet opp her på Myre, har det skjedd en rivende utvikling i havbruksnæringa.

I fjor var det 25 år siden jeg kom inn i næringa så jeg har sett utviklinga selv. Jeg har stått med øsekaret og fora våtfor. Jeg greide ikke å løfte spaden med vårfor som gutta brukte. Produksjonen av oppdrettsfisk har hatt en sterk økning, og både selskapsstrukturer og driftsopplegg har endret seg. Dette er en solskinnshistorie, men det både har vært, og er, skyer på himmelen.

I alle disse årene har BioMar spilt en viktig rolle. Ved høy aktivitet på forskning og utvikling har dere bidratt til å optimalisere vekst og trivsel for oppdrettsfisken.

Dere har vært opptatt av at fisken skal kunne utnytte fôret best mulig, samtidig som dere har jobbet aktivt med å ta i bruk nye råvarer. Det er bra! Jeg er absolutt ikke inhabil til å skryte av dere fordi jeg var konkurrent til dere sist på åttitallet og først på nittitallet.

Det er viktig at havbruksnæringa og leverandørindustrien selv tar ansvar for forskning og utvikling på sine fagområder. Dette er dere i fôrindustrien gode på! BioMar har i alle år hatt et eget FoU-program der dere har samarbeidet med internasjonalt ledende forskningsmiljøer. Fortsett med det! Å investere i kunnskaps- og teknologiutvikling er vel anvendte penger.

Norsk havbruk har hatt stor produksjonsvekst de siste tiårene, og dermed har også bruken av fôr økt mye. Det er både positivt og utfordrende. Fôringredienser kommer fra fjern og nær. Mye av den tradisjonelle industrifisken fanges utenfor Norges grenser. Dette fratar oss ikke for miljøansvar. For å unngå utarming av marine ressurser må norsk oppdrettsfisk fôres med fisk som kommer fra godt forvaltede bestander. I tillegg må det være et mål å utnytte mest mulig av råvarene, slik at også biråstoff kan brukes som fiskefôr.

I internasjonale sammenhenger er Norge en pådriver for bærekraftig fiskeriforvaltning. Det viktigste virkemiddelet vi har, er å nedkjempe ulovlig, uregulert og urapportert fiske (UUU-fiske). I FAO – FNs matvareorganisasjon – har vi fått gjennomslag for en global avtale om havnestatskontroll – et norsk initiativ. Tidligere i år vedtok FAO også retningslinjer for å avgrense utkast og bifangst, som også er et norsk initiativ. BioMar skal ha honnør for at dere jobber aktivt med å sikre at deres produkter stammer fra bærekraftige råvarer. Havbruksnæringa må være bærekraftig på alle nivåer. Dette er helt avgjørende for næringas omdømme og fremtidige vekst.

Vi må regne med at det framover både nasjonalt og internasjonalt vil stilles enda strengere krav til dokumentasjon av havbruksnæringas miljømessige fotavtrykk. Derfor bør alt fôr brukt i produksjon av norsk oppdrettsfisk ha full miljøsporbarhet for alle råvarer. Kunder og forbrukere må få vite hvor ingrediensene kommer fra, slik at de har muligheter til å gjøre miljøvennlige valg.

BioMar har vært opptatt av å se framover, gjennom blant annet forskning og utvikling. På tirsdag, i Bergen, kunngjorde jeg at det nå skal skrives en ny stortingsmelding om politikken for sjømatnasjonen og havlandet Norge. I den skal vi se framover og legge kursen for hvordan vi skal få opp og ut potensialet i sjøen. 

Vi har, bokstavelig talt, et hav av muligheter. Vi er en stormakt på sjømat. Den nye meldinga skal reflektere det, og det faktum at vi nå står, som sjømatnasjon, overfor store og spennende endringer, som utfordrer oss og som vi skal ta tak i.

Det gir muligheter. For Norge, og for Nord-Norge, til å utvikle norsk sjømatnæring videre.


En ny produksjonslinje skaper arbeidsplasser og optimisme for framtida. Begge deler har stor betydning for å opprettholde et levende kystsamfunn.

Begrepet levende kystsamfunn har fått nytt innhold de siste dagene. Hurtigruta – minutt for minutt - dette merkverdige tv-prosjektet har gjort noe med oss som bor på kysten. Vi er stolte over at så mange sitter og ser på det som faktisk er våre liv. Her bor vi – her arbeider vi. Det er her vi lever våre liv, og folk i hele landet elsker det. Dette skal vi ta med oss videre. Jeg skal i hvert fall ta det med meg i arbeidet med Norge – verdens fremste sjømatnasjon. Vi skal utvikle morgendagens sjømatnæring. Det er den næringa som skal bære framtidas velferdssamfunn. For å lykkes med det trenger vi alle gode krefter. Også Biomar. Gratulerer med dagen, og lykke til inn i evighetens næring – norsk sjømatnæring!