Historisk arkiv

Retningslinjer for tildeling av tilskudd til fartøy som deltar i norsk selfangst i 2009

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

Fiskeri- og kystdepartementet har besluttet å disponere inntil 13 mill. kr av Statsbudsjettet for 2009 Kap. 1050 Post 75 Tilskudd til næringstiltak i fiskeriene, som driftstilskudd til fartøy i norsk selfangst i 2009. Fiskeri- og kystdepartementet har fastsatt følgende retningslinjer:

1. Tilskuddsramme
Det er avsatt en ramme på inntil 13 mill. kr for å sikre opprettholdelse av norsk selfangst i Vesterisen 2009. Ordningen administreres av Fiskeridirektoratet.

2. Definisjoner
I retningslinjene forstås med:
a) Tur: en tur regnes som tidsrommet fra båten går fra kai til den kommer til kai etter gjennomført fangst i fangstområder som definert i forskrift om regulering av fangst av sel i Vesterisen og Østisen i 2009  § 2.
b) Fangstdøgn: antall døgn i turen.

3. Søknad om tilskudd
Søknad om tildeling av tilskudd for fartøy som deltok i fangst av sel i 2009 sendes Fiskeridirektoratet. Som vedlegg til søknaden skal det følge regnskap og oppgjørsskjema for fangstsesongen 2009.

4. Fartøy det kan tildeles tilskudd for
Det vil tildeles tilskudd for de fartøy som får tillatelse til å delta i henhold til forskrift om deltagelse i fangst av sel i Vesterisen og Østisen i 2009 § 3, og har sendt påmelding til Fiskeridirektoratet som nevnt i forskriften § 3.

5. Fast tilskudd
Det vil kun bli tildelt ett fast tilskudd bestående av et isrisikotillegg og et fangstuavhengig driftstilskudd per fartøy.

Til dekning av risiko for isskade bevilges 400 000 kr per selfangstfartøy i Vesterisen. Beløpet øremerkes forsikringskostnader (isrisikotillegg) og dekning av slitasjeskader som følge av gange i is. Det fangstuavhengige driftstilskuddet utgjør 400 000 kr per fartøy i Vesterisen.

Det er et vilkår for å få tildelt fullt fast tilskudd at fartøyet har minst 30 fangstdøgn.
Dersom fartøyet har hatt mindre enn 30 fangstdøgn, vil fasttilskuddet bli beregnet etter hvor mange fangstdøgn fartøyet har hatt. Ved havari i isen som medfører at kravet til antall fangstdøgn ikke kan oppfylles, kan det imidlertid utbetales fast tilskudd inntil det beløp som dekker dokumenterte utrustningskostnader.

6. Forskuttering av flyletingskostnader i Vesterisen
Fiskeridirektoratet kan forskuttere dokumenterte kostnader til flyleting etter sel i Vesterisen.

Følgende vilkår må være oppfylt for at direktoratet skal foreta forskuttering:
a) Eventuell flyleting må organiseres i regi av rederiene selv.
b) Dersom Fiskeridirektoratet skal forskuttere dokumenterte kostnader, må eier av alle fartøy som deltar i selfangst i Vesterisen på forhånd gi skriftlig samtykke til direktoratet om at det er ønskelig og nødvendig med flyleting.
c) Kostnaden til flyleting vil bli trukket av totalrammen fra avsetningen til fartøyene for 2009.

7. Fangstavhengig tilskudd
Deltagende fartøy får i tillegg til fast tilskudd utbetalt et fangstavhengig tilskudd etter følgende modell:

  Vesterisen
Grønlandssel • 300 % av oppnådd verdi av skinn + spekk
• 100 % av oppnådd verdi av øvrige produkter
• Kr 150 i skuddpremie per dyr


8. Maksimalt tilskudd per fartøy
Maksimalt samlet tilskudd per fartøy avhenger av totalt antall fartøy som deltar på selfangst i Vesterisen. Den totale tilskuddsramme vil være på inntil 13 mill. kr. Dersom ett fartøy ikke oppnår fangst som utløser et maksimalt tilskudd, kan differansen mellom det tilskuddet fartøyet blir tildelt, og maksimalt tilskudd som det kunne være tildelt, fordeles på de andre fartøyene.

Et fartøy kan uansett ikke motta større samlet tilskudd enn 3,25 mill. kr.

9. Minstetilskudd
På grunn av usikre is- og værforhold utbetales det minimum 1,4 mill. kr i tilskudd per fartøy som gjennomfører en tur i henhold til definisjonen i retningslinjenes punkt 2. Dersom fartøyet har hatt mindre enn 30 fangstdøgn, vil tilskuddet bli beregnet etter hvor mange fangstdøgn fartøyet har hatt.

10. Dokumentasjon ved direkte omsetning
Direkte omsetning av selkjøtt eller biprodukter direkte fra fartøyet skal dokumenteres. Som dokumentasjon skal det benyttes fortløpende nummererte regningsblokker med gjenpart. Det skal skrives ut regning ved hvert enkelt salg og kvantum, pris og merverdiavgift skal spesifiseres. Gjenparten av regningene brukes som underbilag i fartøyets regnskap som danner grunnlag for tilskuddsutbetaling.

Siste frist for søknad om utbetaling av tilskudd knyttet til omsetning av kjøtt eller andre produkter settes til 31. august 2009.

11. Vedtaksmyndighet
Fiskeridirektoratet har myndighet til å treffe vedtak om tilskudd.

Fiskeri- og kystdepartementet er klageinstans for vedtak om tildeling av tilskudd fastsatt av Fiskeridirektoratet. Klagen skal sendes Fiskeridirektoratet.

12. Utbetaling
Utbetaling av tilskudd forestås etterskuddsvis. Fiskeridirektoratet skal utføre (anvise tilskuddet til) utbetalingen.

13. Annet
Tilskudd blir utbetalt med forbehold om at beløpet kan bli korrigert etter at Fiskeridirektoratet eller andre representanter for Fiskeri- og kystdepartementet og/eller Riksrevisjonen har gjennomført kontroll og revisjon av oppgavene og søknadene.

Tilskudd som er utbetalt på grunnlag av uriktige opplysninger kan kreves tilbakebetalt helt eller delvis.

14. Ikrafttredelse
Disse retningslinjer trer i kraft straks.