Historisk arkiv

Oppfølging av Regjeringens tiltakspunkter etter forliset av Full City

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

Regjeringa presenterte 4. august 2009 en rekke tiltak som skal bidra til å håndtere situasjonen og bedre den generelle oljevernberedskapen og sjøsikkerheten. Se pressemelding fra SMK: - Ressurser til opprydding og nye tiltak for tryggere sjøfart

Status for oppfølgingen av tiltakene:

Tiltak 1: Regjeringen vil sørge for at ressursene som er nødvendige for opprydningsarbeidet blir stilt til disposisjon.

  • Status: Kystverket trekker inn alle ressurser som kan settes i praktisk arbeid i aksjonen

Tiltak 2: Regjeringen vil etablere statlig slepebåtberedskap på Sørlandet så fort som praktisk mulig.

  • Status: Det er etablert en slepeberedskap på Sørlandet med et døgnbemannet fartøy (tilstedeværelseskontrakt).

Tiltak 3: Regjeringen vil utarbeide en plan for utbygging av slepebåtberedskap på Vestlandet.

  • Status: Det er etablert en statlig slepebåtberedskap på Vestlandet med innleie av et fartøy. Det er satt i gang en konsepvalgutredning som ser på slepeberedskapen langs hele kysten


Tiltak 4: Regjeringen vil sette i verk et program for oppgradering av trafikksentralene, herunder Horten, Brevik og Kvitsøy.

  • Status: Regjeringen har bevilget midler til oppgradering av trafikksentralene i finanskrisepakken og i budsjettene for 2010 og 2011. Oppgraderingen er en del av oppfølgingen av (NTP).

Tiltak 5: Regjeringen vil sette i verk et program for utskifting av oljevernfartøy.

  • Status: Dette ligger inne i NTP og er fulgt opp i budsjettene for 2010 og 2011. Kystverket har inngått kontrakt om bygging av det første fartøyet, med opsjon for ytterligere ett fartøy.


Tiltak 6: Regjeringen viderefører arbeidet med å etablere seilingsleder langs Sørlandet og resten av kysten slik det nå er gjort fra Vardø til Røst.

  • Status: Norges forslag om å etablere seilingsledsystemer utenfor Vestlandet og Sørlandet er nå godkjent av FNs sjøfartsorganisasjon (IMO). Disse vil tre i kraft 1. juni 2011. 

Tiltak 7: Regjeringen vil foreta en gjennomgang av oppankringsplasser.

  • Status: Kystverket har laget en regionsvis oversikt over oppankringsplasser. Kystverket jobber nå med å systematisere informasjon, samt utarbeide kriterier og anbefalinger knyttet til den enkelte oppankringsplass.

Tiltak 8: Regjeringen vil se på muligheter for å fremskynde utfasing av tungolje i samarbeid med næringen og ulike myndigheter.

  • Status: Norske myndigheter har gjennomført uformelle sonderinger internasjonalt med land som kunne ha vært potensielle støttespillere for et slikt forslag. Det har foreløpig ikke ført fram.

Tiltak 9: Regjeringen vil legge til rette for at private kan bidra i opprydningsarbeidet og vask av sjøfugl i samarbeid med frivillige organisasjoner og med nødvendig opplæring. Private kan ringe kontakttelefonene som står oppført på Kystverkets og IUA-enes nettsider.

  • Status: Det ble under Full City-aksjonen lagt til rette for frivillig deltagelse i strandrensingsaksjonen. Frivillige fikk opplæring i helse, miljø og sikkerhet før de ble satt inn i aksjonen.