Historisk arkiv

Fjerner kvotefordeling av legestillinger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Systemet med kvotefordeling av nye legestillinger til de regionale helseforetakene er besluttet avviklet fra 1. juli i år. Avviklingen er ett av helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støres ti grep for bedre sykehus.

- Dette er en viktig forenkling. Kvotefordeling av legestillinger er et utdatert system. Folk flytter mer, sykdomsbildet endrer seg og alderssammensetningen påvirker hvilke leger det er behov for. Det er nødvendig at sykehusene raskere kan følge opp med tilpassede tjenester på riktig sted og med riktig kapasitet, sier Støre.

- Vi har andre, mer tidsriktige styringssystemer for å påse at legeressursene kommer hele landet til gode, og at det blir opprettet utdanningsstillinger i områder der det er vanskelig å rekruttere spesialister, sier Støre.

Som følge av avviklingen av kvotefordelingen, blir Nasjonalt råd for spesialistutdanning av leger og legefordeling lagt ned fra samme dato. Spesialistutdanningen av leger utredes nå på bred front i regi av Helsedirektoratet. Oppgavene og rammene for arbeidet i Nasjonalt råd har endret seg i tråd med de organisatoriske omleggingene i helsetjenesten og den sentrale helseforvaltningen. Rådets oppgaver er lagt inn i disse strukturene.

Rådet ble oppnevnt i 1998 for å ta et klarere ansvar for legenesspesialistutdanning, bidra til å forenkle utdanningsstrukturen for legespesialister og gi råd om fordeling av legestillinger. Rådet har vært sammensatt av representanter forpasientorganisasjonene og partene som er sentrale i gjennomføringen av spesialistutdanningen for leger. I sin fungeringstid har Rådet gitt Helsedirektoratet og Helse- og omsorgsdepartementet viktige råd og synspunkter på legenes spesialistutdanning i en sektor som utvikler seg stadig raskerefaglig og organisatorisk.

Les helse- og omosrgsminister Jonas Gahr Støres ti grep for bedre sykehus

 

Følg Helse- og omsorgsdepartementet på Facebook Følg oss på Facebook       Følg Helse- og omsorgsdepartementet på Twitter Følg oss på Twitter