Historisk arkiv

Lansering av frivillige retningslinjer for markedsføring av mat og drikke rettet mot barn og unge.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

I dag signerer Forbrukerrådet og sentrale aktører i matvarebransjen retningslinjer som har som mål å bidra til en god og ansvarlig markedsføringspraksis når det gjelder mat og drikke rettet mot barn og unge

I dag signerer Forbrukerrådet og sentrale aktører i matvarebransjen retningslinjer som har som mål å bidra til en god og ansvarlig markedsføringspraksis når det gjelder mat og drikke rettet mot barn og unge.

I handlingsplanen for bedre kosthold i befolkningen (2007-2011) Oppskrift for et sunnere kosthold er et av tiltakene å ”vurdere innføring av restriksjoner på markedsføring av usunn mat rettet mot barn og unge”.

- Vi vet at annonsering og markedsføring påvirker barn og ungdoms forbruk og holdninger når det gjelder mat. Jeg ser derfor positivt på at bransjen nå har drøftet seg fram til felles retningslinjer på dette området, sier helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad i en kommentar. – Jeg registrerer nå stor aktivitet i bransjen for å møte utfordringene i kostholdsplanen. Dette er svært gledelig, sier Brustad.

At det i retningslinjene refereres til Handlingsplanen for bedre kosthold, og at myndighetenes anbefalinger for kostholdet ligger til grunn viser at det er bred enighet om hva som de viktigste utfordringene i kostholdet til barn og unge.

- Jeg har tillit til at bransjen vil følge retningslinjene og at det nå vil skje endringer, sier helse- og omsorgsministeren. Hun vil senere i høst invitere matvarebransjen til dialogarena, som varslet i handlingsplan for kosthold. - Markedsføring vil være et selvfølgelig tema på møtet. Sammen med barne- og likestillingsministeren vil jeg vurdere lovregulering hvis det skulle vise seg at det de frivillige retningslinjene ikke er tilstrekkelig.

- Markedsføring er et sentralt tema både i Norden og EU, og Norge deltar også aktivt i WHOs arbeid på området. I dette arbeidet vil erfaringene vi får med disse retningslinjene som nå er lansert, bli viktig å ta med seg, sier Brustad.