Historisk arkiv

Gode samhandlingseksempler

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

I jakten på mer robuste strukturer for bedret samhandling mellom sykehus og kommunehelsetjenesten, har helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen latt seg inspirere av ildsjelene i dagens helsetjeneste.

- Mange institusjoner, kommuner, fagmiljøer og enkeltpersoner har sett behovet for bedret samhandling mellom nivåene i tjenesteapparatet. De har funnet gode løsninger og tilbyr flotte tjenester på tross av dagens system, sier helse- og omsorgsministeren. – Det er dette vi ønsker å gjøre noe med. Framtidas gode samhandling til beste for pasientene skal skje på grunn av systemet.

Les mer om hva andre har fått til av godt samarbeid på tvers av dagens strukturer:

Helse Fonna  består av fire sykehus og fire distriktspsykiatriske sentre. Målsettingen er å imøtekomme behovene til de store sykdomsgruppene som trenger nærhet til tjenestene, som for eksempel indremedisin, psykiatri, rehabilitering og syke eldre. Et annet mål er å utvikle desentraliserte tjenestetilbud og samhandlingstiltak til beste for pasientene sammen med kommunene i regionen.

Søbstad helsehus i Trondheim  er et tidligere tradisjonelt sykehjem som ble omdømt til helsehus 1.1.2008. Helsehuset er et undervisningssykehjem som fokuserer på opptrening av pasienter som har vært innlagt på sykehus. Alle behandlingsplassene er omgjort til korttidsplasser. En evaluering av tilbudet viser at pasienter på helsehuset kommer seg raskere, trenger færre reinnleggelser på sykehus og klarer seg med mindre hjelp fra kommunehelsetjenesten når de er friske nok til å flytte hjem.

Sykestua Alta helsesenter  har 13 plasser, hvorav ni senger er forbeholdt pasienter som trenger medisinsk behandling og oppfølging. Fire senger disponeres av hjemmesykepleien, og er beregnet på hjemmeboende pasienter som trenger avlastnings- eller kortidsopphold. Ved sykestua gis det blant annet cellegiftbehandling og dialysebehandling. Dette innebærer at noen pasienter kan behandles lokalt, og slippe ekstra belastning med fravær fra hjem og familie. Sykestua bidrar i stor grad til å redusere antall liggedøgn på sykehus, ved å motta pasienter som kan behandles på et lavere nivå i helsetjenesten.

Stjørdal distriktsmedisinske senter  har 12 intermediære sengeplasser. Det innebærer at Stjørdal kommune selv kan ta hånd om overflyttingsklare pasienter fra sykehus, men som fortsatt er i aktiv medisinsk behandling. Institusjonen har også fire kommunale korttids/rehabiliteringsplasser, fem dialyseplasser, tilbud om røntgen tre dager i uken og egen spesialistpoliklinikk. Målet er å bidra til en helhetlig behandlingskjede for befolkningen, skape en faglig samhandlingsarena for primær- og spesialisthelsetjenesten og oppnå mer kostnadseffektive helsetjenester.