Historisk arkiv

Statsrådens innlegg - åpen høring i den særskilte komité onsdag 18. januar 2012

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og beredskapsdepartementet

(Sjekkes mot fremføring.)

Komiteleder og medlemmer,

Takk for invitasjon til denne åpne høringen om redegjørelsene gitt

10. november i fjor av justisministeren og forsvarsministeren om det som skjedde 22. juli, og om hvilke prioriterte oppgaver vi arbeider med i departementene. De grusomme terrorhandlingene er ennå ikke fullt ut belyst, og interne evalueringer i flere etater pågår. 22. juli kommisjonen er ennå også midt i sitt arbeid. Spesialkomiteens oppdrag gir oss likevel en anledning underveis til å oppsummere status og diskutere veien videre. 

Jeg tok over som justisminister 11. november 2011. En hurtigarbeidende gruppe fikk oppdrag med å gjennomgå Justisdepartementets sikkerhets- og beredskapsoppgaver. Gruppen vil gi meg anbefalinger om hvordan disse oppgavene bør organiseres, slik at departementet på en effektiv og tydelig måte skal kunne ivareta sitt ansvar på dette området. Jeg får rapport med anbefalinger innen utgangen av denne måneden. Vi arbeider med instruks for departementenes arbeid med samfunnssikkerhet og beredskap og Justisdepartementets samordningsrolle. Jeg vil også styrke Justisdepartementets tilsyn med underlagte ledd, og med andre departementers arbeid med sikkerhet og beredskap.

Vi jobber altså nå med en rekke tiltak for å styrke beredskapen.  La meg si litt om de viktigste.

Leder, adekvate lovverk er viktig. Justisdepartementet arbeider nå med et høringsnotat om blant annet kriminalisering av forberedelse til terrorhandlinger, særlig med sikte på såkalt soloterrorisme. Det tas sikte på at høringsnotatet sendes ut i vår. I arbeidet vil innspillene som PST har fremmet overfor departementet bli vurdert.

I tillegg så arbeider departementet med lovforslag etter høringen av Metodekontrollutvalgets utredning. Det tas sikte på at en proposisjon, hvor også spørsmål knyttet til soloterrorisme vil inngå, skal foreligge tidlig i 2013.

Justisdepartementet sendte 7. desember i fjor ut på høring forslag til endringer i voldsoffererstatningsloven. Ett av forslagene er å heve den øvre grensen for voldsoffererstatning til 60 G. Endringene kommer som følge av terrorhandlingene 22. juli, men vil gjelde for alle voldsoffererstatningskrav etter straffbare handlinger begått etter 1. januar 2011.

Leder, forebygging av voldelig ekstremisme er avgjørende.

Regjeringen lanserte 6. desember i fjor, som en del av handlingsplanen Felles trygghet – felles ansvar, nettsiden radikalisering.no. Statusrapport for gjennomføring av tiltakene ligger også på denne nettsiden.

I går presenterte som kjent Politiets sikkerhetstjeneste sin åpne trusselvurdering for 2012 mot Norge og norske interesser. Dette er en analyse av forventet utvikling innenfor PSTs hovedansvarsområder om forhold som kan påvirke norsk sikkerhet og skade nasjonale interesser.

Budsjettet for politi og påtalemyndigheten er styrket betydelig senere år. Beredskapstroppen er styrket i 2011 og nå i 2012 med nytt materiell, særlig ulike kjøretøy som aksjonskjøretøy, pansrede kjøretøy, lettpansrede eskortekjøretøy og lettpansrede terrengkjøretøy.

For Politiets sikkerhetstjeneste (PST) omfatter styrkingen blant annet  analyse, spaning, livvakter og innhentingskapasitet fra åpne kilder på nettet, samt også der pansrede biler.

Jeg ønsker også å opplyse om at mandat og rammer for en ekstern gjennomgang av ressurssituasjonen i Politiets sikkerhetstjeneste vil bli avklart innen første kvartal, og at arbeidet planlegges gjennomført og sluttført i 2012. 

Regjeringen prioriterer arbeidet med å etablere et nytt beredskapssenter for politiet i Oslo. Jeg mener det er viktig for responstiden at våre mest operative beredskapsstyrker sikres fasiliteter som gir bedre ressursutnytting, raskere uttrykningstid og trening.

I februar i fjor ga Justisdepartementet Politidirektoratet i oppdrag å delta i en arbeidsgruppe nedsatt av Samferdselsdepartementet for å utrede mulighetene for, og konsekvensene av, en lokalisering av beredskapssenter på en aktuell tomt på Alnabruområdet i Oslo. Jernbaneverket ledet gruppens arbeid. I brev av 8. september i fjor til Samferdselsdepartementet anmodet Justisdepartementet om at arbeidsgruppen måtte fremskynde sitt arbeid.

Arbeidsgruppens rapport ble oversendt Samferdselsdepartementet 13. januar. Rapporten inngår som en del av en større utredning om utbyggingsplanene for Alnabru godsterminal. Utredningen skal nå underlegges ekstern kvalitetssikring, som etter planen skal være ferdig innen 1. mai i år.

For å sikre en hurtigst mulig prosess har Justisdepartementet i brev av 21. desember bedt Statsbygg om å undersøke andre aktuelle tomtevalg i Oslo, herunder estimere kostnadene og lage en milepælsplan for ulike alternativer. Frist for dette arbeidet er 1. april. 

Transportstøtte er et viktig element for responstiden. Retningslinjene for Hovedredningssentralenes vurderinger og prioritering av politiets anmodninger om bruk av redningshelikoptrene til transportstøtte i akutte situasjoner er derfor nå ferdigstilt. Redningshelikoptrene er en landsdekkende ressurs med kort beredskapstid. Disse retningslinjene vil nå sikre at politiets bistandsbehov gis høy prioritet.

Videreføring og mulig videreutvikling av helikopterberedskap på Rygge utover 1.8. i år er til vurdering, som sagt.

Øvelser er viktig for å sikre så kort responstid som mulig. Øvelse Tyr, som er politiets årlige hovedøvelse, skulle i 2011 vært gjennomført i regjeringskvartalet. Viktige momenter fra denne øvelsen vil imidlertid inngå i øvelsen som gjennomføres i år. Dette omfatter objektsikring av departementsbygg og Stortinget.

Kommunikasjon er sentralt i all krisehåndtering, og jeg vil følge opp regjeringens tidligere beslutning om å gjennomføre et prøveprosjekt med felles nødnummer og felles nødsentraler for brannvesen, politi og helsetjeneste så raskt som mulig.

Politiets data- og materielltjeneste har iverksatt tiltak for å øke den tekniske kapasiteten på nødnummer 112. Videre er Kripos gitt i oppdrag å etablere testrutiner for nasjonal varsling i politiet ved bruk av riksalarm. Dette systemet vil jevnlig bli testet, og at personellet vil bli øvet i bruken av systemet. Jeg vil forsikre meg om at dette systemet i fremtiden fungerer etter hensikten.

Investeringen i nytt digitalt radiosamband, nødnett, over hele landet er en av de største satsingene på samfunnssikkerhet noen gang og jeg vil påse at utbygging skjer i takt med Stortingets bevilgninger.

Det finnes i dag ingen felles nettside hvor myndighetene kan legge ut kriseinformasjon til befolkningen. Om få dager vil en slik nettside, kriseinfo.no, bli lansert. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap er gitt redaktøransvar for siden.  

Det pågår også arbeid knyttet til objektsikring. En arbeidsgruppe under ledelse av Forsvarsdepartementet er nedsatt for å utarbeide forslag til en overordnet instruks om utpeking og klassifisering av objekter som skal sikres med sikringsstyrker. Det tas sikte på at dette arbeidet ferdigstilles innen utgangen av februar i år.

Forsvarsdepartementet vurderer i samråd med Justisdepartementet behovet for å gjøre endringer i instruks om Forsvarets bistand til politiet. Formålet med dette arbeidet er å sikre et effektivt bistandsregime. Dette arbeidet beregnes ferdigstilt 1. august 2012.

Leder, det er to sentrale Stortingsmeldinger som vil få betydning for beredskapsarbeidet under arbeid. I løpet av vårsesjonen 2012 tas det sikte på å legge frem en melding til Stortinget om samfunnssikkerhet.  Det vil bli gitt en bred gjennomgang av beredskapsområdet. Regjeringen tar også sikte på å legge frem ny langtidsplan for Forsvaret i vår. Dette er to meldinger som gir god anledning til å diskutere økt samarbeid mellom sivile og militære ressurser. Regjeringens mål er å sikre best mulig utnyttelse av ressursene.

I meldingen om «resultatreformen» for politi- og lensmannsetaten, som vil bli fremlagt senere i år, vil departementet gjennomgå politiets oppgaver og organisering. Ulike oppgaver knyttet til beredskap, bemanning, responstid og organisering vil være helt sentralt i meldingsarbeidet.

Oppsummeringsvis er altså en rekke tiltak enten iverksatt eller under arbeid for å styrke sikkerheten og beredskapen. Før ordet gis til mine bisittere vil jeg gi utrykk for at flere detaljer og spørsmål omkring angrepene vanskelig kan besvares fullt ut før undersøkelsene og evalueringene av de involverte instansene er fullført.

Hovedmålet med det videre arbeid må derfor være læring for å gjøre Norge best mulig rustet til å forebygge fremtidige angrep, redusere konsekvensene av eventuelle angrep, og å håndtere nye angrep, slik også lederen påpekte innledningsvis da høringen startet idag.