Historisk arkiv

Politiets beredskap

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Politidirektoratet har etablert beredskap for på kort varsel å kunne bidra med personell til Utenriksdepartementets beredskapsorganisasjon og utrykningsenhet. Et sentralt register for registrering av savnete er klart for bruk i politiet.

Politiets beredskap

Politidirektoratet (POD) har etablert beredskap for på kort varsel å kunne bidra med personell til Utenriksdepartementets beredskapsorganisasjon og utrykningsenhet. Et sentralt register for registrering av savnete er klart for bruk i politiet.

Politiet er en stående beredskapsorganisasjon, og personell var klart til å bli sendt ut ved flomkatastrofen i New Orleans.

PODs planverk for arbeid med krisehåndtering i inn- og utland er forsterket i 2005. POD har bl.a. utarbeidet forslag til planverk for håndtering av store kriser i utlandet, som berører mange norske borgere/norske interesser. Forslaget bearbeides nå i JD.

Planverket omfatter en utrykningspool på 15 polititjenestemenn på høy beredskap som kan stille i Utenriksdepartementets utrykningsstyrke på kort varsel, og en ytterligere mannskapspool på 50 tjenestemenn. Koordinering av ressurser fra andre etater vil foregå gjennom Politidirektoratets stab, hvor det blir etablert liasoner mot andre aktuelle etater.

Registrering av savnete
Politiet har etablert et sentralt register for savnede i forbindelse med katastrofer og ulykker. Registeret, som heter Disaster Involved Registration (DIR), ble tilgjengelig for etaten i januar 2005. Nye Kripos og PDMT har etablert beredskap og rutiner for å ta systemet i operativ bruk i alle politidistrikter på kort varsel.

I en katastrofesituasjon styres bruken av DIR fra politiets operasjonssentraler. Nødvendig personell ved sentralene er kjent med systemet, og det er etablert beredskap for å bistå ved behov. Ytterligere opplæring i systemet vil bli gitt når ny versjon av DIR foreligger våren 2006.

DIR ble benyttet i forbindelse med flodbølgekatastrofen. Bruk av DIR ble i 2005 også øvet i forbindelse med "Barents Rescue" og en redningsøvelse i Nord-Trøndelag politidistrikt.

Planverk
Politiets planverk omfatter tiltak både i utlandet og i Norge. Justis-departementet har planverket til vurdering, og tar sikte på å iverksette ny beredskapsordning i løpet av første halvår 2006. Frem til endelig planverk og beredskapsordning er på plass, har Politidirektoratet etablert nødvendig beredskap for å håndtere hendelser i utlandet. Dette kommer i tillegg til den beredskapsordningen Utenriksdepartementet har etablert hvor politiet inngår.

Som ledd i arbeidet med å styrke beredskapen har POD varslingsliste for ca. 15 tjenestemenn som kan tiltre utrykningsenheten på kort varsel, eller som ved behov kan rykke ut og yte bistand på stedet. I tillegg kommer den etablerte beredskapsordningen for ID-gruppen som administreres av Nye Kripos. Ytterligere behov for politipersonell til utenlandsoperasjoner vil bli ivaretatt gjennom Politidirektoratets stab og rutiner for samordning av politiressurser med videre. Justisdepartementet har til vurdering forslag fra POD om formaliserte beredskapsordninger for deltakelse i utrykningsenheten og innsats med politipersonell ved store ulykker og katastrofer med mer i utlandet.

Politiets Data- og materielltjeneste (PDMT) har etablert vaktordning for på kort varsel å utstyre personell med nødvendig materiell for utenlandsoperasjoner.

I POD er det etablert døgnkontinuerlig beredskapsvakt og planverk for rask etablering av stab. Beredskapsvakten sikrer at POD på kort varsel kan stille med personell i UD, og innkalling av personell til UDs utrykningsenhet.

POD har mottatt erfaringsrapport fra Romerike politidistrikt om koordinert mottak på Gardermoen etter flodbølgekatastrofen. Rapporten vil bli fulgt opp i 2006 av POD og danne grunnlag for politiets fremtidige rolle og oppgaver i forbindelse med mottak av omkomne og andre berørte.

Les også: