Historisk arkiv

Vil endre ventemottakene til utreisesenter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Ventemottakene har ikke fungert godt nok. Nå skal det fokuseres på returrettede tiltak for å få beboerne til å reise hjem. Samtidig økes innsatsen for å tvangsreturnere de som deltok i sommerens opptøyer.

Ventemottakene har ikke fungert godt nok. Nå skal det fokuseres på returrettede tiltak for å få beboerne til å reise hjem. Samtidig økes innsatsen for å tvangsreturnere de som deltok i sommerens opptøyer.

- Situasjonen på mottakene som har tatt i mot ventemottaksbeboere etter brannene i sommer er ikke holdbar. Norske mottak skal føles trygge, både for de som bor der og for lokalbefolkningen for øvrig. Regjeringen aksepterer ikke at personer med endelig avslag truer med eller begår voldelige handlinger. Ingen skal på noe tidspunkt få true seg til opphold i Norge, sier statssekretær Pål K. Lønseth.

- Vi vil opprette et forsterket senter for de som deltok i sommerens opptøyer. Det vil ha færre plasser enn vi hadde på Lier, og en bemanning som skal ivareta beboernes, de ansatte og  naboenes sikkerhet og trygghet, fortsetter Lønseth.

Dagens ordning med ventemottakene har ikke fungert godt nok. Samtidig har antallet personer som har benyttet seg av tilbudene for frivillig retur økt i år. Departementet ser at disse tilbudene øker interessen for å dra hjem.

- Derfor vil vi øke satsingen på returfremmende tiltak for dem med endelig avslag. Justisdepartementet fikk 1. juli i år overlevert en evaluering av ventemottaksordningen, gjennomført av NTNU Samfunnsforskning. I rapporten anbefales det også at det legges større vekt på returrettede aktivitetstilbud. Etter faglige innspill fra UDI, og denne evalueringen, vil Justisdepartementet at det legges vekt på returrettede aktivitetstilbud, sier Lønseth.

Slike tiltak vil både hindre passivitet og motivere for retur, og gjøre det lettere for de som returnerer å få jobb etter at de er tilbake i hjemlandet. Dette kan være opplæringstilbud som språk, IKT, håndverksfag og lignende.

- Regjeringen vil bruke alle tilgjengelige virkemidler for at personer som oppholder seg ulovlig i Norge forlater landet. Jeg har i dag snakket med Politiets utlendingsenhet, og de vil fortsette dette arbeidet. Fire sentrale personer under opptøyene på ventemottakene er returnert i løpet de siste ukene. I tillegg har én dratt frivillig, sier avslutter statssekretæren.

Det er flere grunner til at personer som oppholder seg ulovlig i Norge ikke kan uttransporteres, viktigst er uavklart identitet og nasjonalitet (hvor skal de sendes), og manglende aksept fra det antatte opprinnelseslandet. De som begår kriminalitet, skal straffes. Justisdepartementet har sendt på høring et forslag til utvidede hjemler for frihetsberøvelse etter utlendingsloven av utlendinger som er i en utsendelsesprosess, og som unndrar seg uttransportering eller som begår kriminalitet av et visst alvor.