Historisk arkiv

Om utvalget

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Utvalgets hovedoppgave er å etterkontrollere lovgivningen om politiets inngripende etterforskingsmetoder, slik som kommunikasjonskontroll og romavlytting.

De siste årene er det blitt vedtatt en rekke endringer i straffeprosessloven som har utvidet politiets adgang til etterforskningsmetoder i kampen mot alvorlig kriminalitet. I forbindelse med disse endringene har det vært forutsatt at reglene, etter å ha virket en stund, skulle bli etterkontrollert. Metodekontrollutvalget skal blant annet undersøke og vurdere om etterforskningsmetodene har den betydning for etterforskningen av alvorlige straffesaker som ble forutsatt, og om hensynene til personvern og rettssikkerhet for den mistenkte og andre berørte er tilstrekkelig ivaretatt. Det skal vurdere hva som er den samlede effekten av de nye etterforskningsmetodene og hvor ressurskrevende metodene har vært.  Det kan foreslå å endre avgrensningskriteriene eller innføre ytterligere metoder eller andre lovendringer som gir et bedre regelverk.

Utvalget skal også etterkontrollere deler av den straffeprosessuelle lovgivningen om beskyttelse av informasjon, herunder reglene om anonym vitneførsel, begrenset dokumentinnsyn og bevisførsel. Det skal blant annet vurdere om gjeldende rett har truffet det riktige balansepunktet mellom på den ene side behovet for å skjerme noe informasjon fra siktede – av etterforskningstaktiske eller andre tungtveiende grunner – og på den annen side hensynet til siktedes tilgang til informasjonen som ledd i et effektivt forsvar. Videre skal det vurdere om gjeldende rett gir politiet og påtalemyndigheten tilstrekkelig adgang til å beskytte sine kilder, informanter og opplysninger som det er behov for å verne av hensyn til etterforskningen på en måte som samtidig ivaretar den siktedes rettssikkerhet og behov for et effektivt forsvar.

Videre skal utvalget utrede og foreslå regler som tillater at politiet tar i bruk dataavlesing som metode i arbeidet. Dataavlesning er avlesning av opplysninger i et ikke offentlig tilgjengelig informasjonssystem ved hjelp av programmer eller annet utstyr.

Utvalget skal også vurdere om det er behov for nærmere lovregulering av advokaters taushetsplikt i straffesaker og eventuelt fremme forslag til en slik regulering. Det skal vurdere om, og eventuelt på hvilken måte, det bør gis ytterligere regler politiets og påtalemyndighetens adgang til å gi allmennheten informasjon om straffesaker.

Til sist skal utvalget undersøke hvorvidt regelverket om kommunikasjonskontroll og romavlytting i straffeprosessloven og politiloven i tilstrekkelig grad sikrer og respekterer pressens rett til kildevern, slik den er vernet i Den europeiske menneskerettskonvensjon artikkel 10.

Utvalget vil møtes cirka hver tredje uke, samt ta kontakt med relevante myndigheter, institusjoner og organer. Utvalgets kontaktinformasjon finner du her, og dersom du ønsker å komme med innspill til utvalget, kan du gjøre det her.