Historisk arkiv

Fengslene i Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Foto: Fin Serck-Hanssen

Tryggere enn vi tror

I 2007 ble det gitt nesten 35 000 permisjoner fra fengsel. Bare i 69 tilfeller – altså 2 promille – hendte det at innsatte ikke kom tilbake av seg selv, eller kom for sent.

Det skjer også svært sjelden at noen rømmer fra norske fengsler, og de fleste blir tatt igjen etter et kort opphold i frihet. I noen åpne fengsler kan de innsatte om dagen gå rett ut av fengselsporten. Mer enn 99 % gjør det likevel aldri. I 2007 var det tre innsatte som greide å rømme fra et lukket fengsel, året før var det én. Det var også åtte innsatte som rømte under opphold utenfor fengselet, for eksempel under legebesøk med følge av fengselsbetjenter.

Ikke alle fengsler har de samme sikkerhetstiltakene, men strategien er å spre de mest rømningsfarlige innsatte ved at flere fengsler har det høyeste sikkerhetsnivået.

Fengslene skal ha mulighet for å kontrollere de innsattes kommunikasjon med verden utenfor for å forebygge rømningsforsøk eller ny kriminalitet. Når internett tas i bruk i undervisningen for innsatte, må både teknisk utstyr og uttak av elever være slik at sikkerheten er god nok.

Narkotikafri sone?

Narkotika er like forbudt i fengsel som utenfor. Målet er å holde narkotika utenfor fengslene i størst mulig grad. Kontrolltiltakene må likevel ikke være så strenge at de gjør rehabiliteringsarbeidet umulig. De fleste som har et narkotikaproblem, er rusfrie under soningen. Det tas over 20 000 urinprøver hvert år. Andelen som viser ulovlig bruk av rusmidler, har holdt seg stabilt omkring 12 %. Når man finner narkotika i fengselet, er det i all hovedsak brukerdoser.

For å redusere tilgangen til narkotika i fengsel ytterligere, skal kontrolltiltakene ved inngangen til fengslene målrettes bedre. Det gjelder både innsatte, besøkende og ansatte.

 

« Forrige

Neste »