Historisk arkiv

En million dollar til lærere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

I forbindelse med det internasjonale møtet om utdanning i Oslo, gir Norge en million dollar for å få fart på arbeidet mot FNs tusenårsmål om å gi alle barn skolegang. Pengene skal gå til koordinering av tiltak for å få tak i 18 millioner lærere inne 2015.- Uten lærere i klasserommet blir det dårlig skole, sier kunnskapsministeren.

I forbindelse med det internasjonale toppmøtet om utdanning i Oslo, gir Norge en million dollar for å få fart på arbeidet mot FNs tusenårsmål om å gi alle barn skolegang. Pengene skal gå til koordinering av tiltak for å få tak i 18 millioner lærere inne 2015.

- Uten lærere i klasserommet blir det dårlig skole. Nå må verdenssamfunnet sammen jobbe for å rekruttere, motivere og ansette lærere på de skolene der det trengs mest, sier kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell.

 

Handling teller
- Ordene er tomme, så lenge vi ikke gjør noe. Elevene fra Norge og Madagaskar som var sammen med meg på Madagaskar klarte å bli enige om hva som var en god skole. Vi må klare å ikke bare bli enige, men å gjøre noe i tillegg, sier Bård Vegar Solhjell. 

Teacher Task Force
Den norske lærer-millionen skal gå til en ordning som skal få flere til å virkelig satse på utdanning. Det skal gå til det såklate Teacher Task Force - et initiativ som skal gi teknisk og finansiell støtte til de landene som ligger lengst fra å oppnå målet om utdanning for alle. Kvinnelige lærere er spesilet viktige i satsingen på utdanning for jenter. Ordningen skal:

  • Koordinere og mobilisere land og organisasjoner til å fylle behovet for lærere 
  • Koordinere, utvikle og forsterke allerede eksisterende tiltak for lærere 

Satser  på de svakeste
- Jeg er glad for at disse pengene kan få satt  fart på arbeidet med utdanne og rekruttere lærere. Det kan få snøballen til å rulle. Dette initiativet skal få de ansvarlige til å engasjere seg, til å mobilisere krefter og ressurser, sier Solhjell.

Norge ønsker at det skal satses spesielt på jenter og på rekruttering og utdanning av kvinnelige lærere. Ordningen skal ha et sekretariat som også skal bistå myndigheter med å bygge opp systemer for å få det til.

Teacher Task Force skal gi støtte til de landene som ligger lengst fra EFA-målene.
- Å få gå på skole er en menneskerett Norge vil jobbe for, sier Solhjell.