Historisk arkiv

Statsråder på skolebenken på Madagaskar

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell og miljø- og utviklingsminister Erik Solheim ble satt på skolebenken av norske og gassiske elever på Madagaskar. Elevene ga dem undervisning i hva en god skole og en god lærer er.

Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell og miljø- og utviklingsminister Erik Solheim ble satt på skolebenken av norske og gassiske elever på Madagaskar. Elevene ga dem undervisning i hva en god skole og en god lærer er.

Seks norske elever fra Katedralskolen i Trondheim og fra Aksøy videregående skole og seks gassiske elever fra videregåense skoler på Madagaskar har jobbet sammen i en uke på Madagaskar for å komme frem til hva de mener er en god skole og hva som er en god lærer. 

Elevenes arbeid ble presentert for kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell, miljø- og utviklingsminister Erik Solheim, den gassiske utdanningsministeren Ralambomanana Randrianarisandy og miljøvernministeren Harison Randriarimanana onsdag 19. november.

De tolv elevene hadde forberedt seg godt til møtet med de fire ministerne. Den siste dagen gjennomførte de en ti timer lang arbeidsøkt. Forslagene og innspillene ble presentert for ministrene på en barneskole i den lille byen Moramanga dagen etter. Elevene satte statsrådene på skolebenken og ga dem flere oppgaver for å fortelle dem hva de mener er en god skole og en god lærer.

– Elevene var flinke og reflekterte. De gjorde et veldig godt inntrykk. Det som overrasket oss, var at de norske og gassiske ungdommene var ganske samstemte i synet på en god skole, sier kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell.

– Det er viktig at elevenes stemme kommer fram. Når ministere møtes for å snakke om hvordan alle skal få god utdanning, er det bare godt voksne som snakker. Det er inspirerende å høre hva elevene sjøl mener, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.  

Erik Solheim og Bård Vegar Solhjell løser oppgaver på tavla

 

Elevene kom blant annet fram til følgende:

  • Lærere må vise respekt for elevene, ikke slå eller være autoritære
  • Lærere må kunne faget og være engasjerte formidlere
  • Lærere må komme på jobb og de må like jobben sin
  • Skolene må ha godt nok utstyr og nok bøker
  • Skolene må ha plass til alle elevene
  • Lærere må undervise på elevenes morsmål
  • Det må gi mening å gå på skolen
  • Skolen må være gratis 

 

Elevene var selv rundt på flere skolebesøk for å se hvordan skolehverdagen i et fattig land fungerer. De ble slått av hvor annerledes det var fra norske klasserom.

– Det var så mange elever i hver klasse! Alle var så små og lærerne var strenge. Det blir helt annerledes å se ting vi tar for gitt, for eksempel at skolebygningen ikke ramler ned under en syklon. Men vi var enige i hva som er en god lærer og hva som er en god skole, selv om forholdene er veldig annerledes her, sier både de gassiske og de norske elevene.

 

 

Resultatet av elevenes arbeid skal presenteres under det internasjonale toppmøtet om utdanning for alle i desember. Da vil enda flere ministere bli minnet på hva de har å jobbe mot frem til 2015 -da tidsfristen for FNs tusenårsmål om utdanning for alle ut.

Foto: De tolv norske og gassiske elvene som jobbet sammen i prosjektet på Madagaskar.

Mer om arbeidet for utdannng for alle (EFA-målene) kan du lese på NORADs hjemmesider