Historisk arkiv

Godt fornøyde med BKA-kurs

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Program for basiskompetanse i arbeidslivet (BKA) er en av regjeringens viktigste satsinger for å styrke voksnes grunnleggende ferdigheter. Evaluering av programmet viser at både kursdeltakere og arbeidsgivere som har ansatte på kurs mener at opplæring gjennom BKA har positive effekter.

Program for basiskompetanse i arbeidslivet (BKA) er en av regjeringens viktigste satsinger for å styrke voksnes grunnleggende ferdigheter. Evaluering av programmet viser at både kursdeltakere og arbeidsgivere som har ansatte på kurs mener at opplæring gjennom BKA har positive effekter. 

Kristin halvorsen besøkte i går Ikea Kristiansand i forbindelse med presentasjonen av evaluerinegen.
Det er Proba samfunnsanalyse som har evaluert Program for basiskompetanse i arbeidslivet (BKA) på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet. 

– Evalueringen er en klar indikasjon på at opplæring gjennom BKA-programmet fungerer, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen. 

Tidligere kursdeltakere fra Sørlandsparken og Ikea kunne fortelle om gode personlige resultater som følge av BKA-kurs på arbeidsplassen.

 

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen på Ikea Kristiansand. Fra venstre Hege Nordmo, Julie Gudehaus, Kristin Halvorsen, Roald Sandal, Hans Lund fra Karat, Erik Rostoft fra Sørlandsparken næringsforening. (Foto: KD)

Evalueringen fra Proba samfunnsanalyse viser at både virksomheter og deltakere er fornøyde med BKA-kursene. Virksomhetene som har deltatt i undersøkelsen mener at de ansatte som har vært på kurs gjør en bedre jobb, og at de skriver og leser mer og bedre både på jobben og i fritiden.

Gjennom programmet kan offentlige og private virksomheter søke støtte til å gjennomføre opplæringstiltak i lesing, skriving, regning og bruk av IKT for sine ansatte. Programmet retter seg hovedsaklig mot personer med lite formell utdanning, og opplæringen skal i størst mulig grad gis i kombinasjon med arbeid. Målet er å bidra til at flere voksne er rustet til å stå i et arbeidsliv hvor kompetansekravene øker. 

Virksomhetene svarer at de ansatte har fått større selvtillit, er mindre redd for å gjøre feil og bedre i stand til å forstå sikkerhetsinstrukser. Kursdeltakerne har også fått større mulighet til å ta fagbrev eller annen opplæring, og de får nye arbeidsoppgaver internt. 

– BKA-programmet er et viktig tiltak fordi evalueringen viser at kun et fåtall av virksomhetene som deltok ville satt i gang kurs i grunnleggende ferdigheter dersom programmet ikke hadde eksistert, sier Kristin Halvorsen. 

Kursdeltakerne som har deltatt i undersøkelsen rapporterer om samme type effekter. Tre av fire sier at de var fornøyd med kurset. Blant dem som deltok i lese-/skrivekurs mente rundt halvparten at de hadde fått styrket sine lese- og skriveferdigheter. Over halvparten av deltakerne i undersøkelsen rapporterte også om andre effekter, for eksempel at de var mindre redd for å gjøre feil, bedre til å dokumentere arbeidet og bedre i stand til å utføre andre arbeidsoppgaver.  

Forskerne vurderer at svarprosenten fra virksomhetene (68 prosent av et utvalg på 180 virksomheter) er god. Resultatene fra arbeidsgiverundersøkelsen er derfor relativt solide.

På grunn av lav svarprosent i deltakerundersøkelsen, må resultatene der tolkes med større forsiktighet. Proba understreker at resultatene fra deltakerundersøkelsen ikke kan generaliseres, men mener likevel at de gir en indikasjon på hvilke effekter deltakere på BKA-kurs har.

Om BKA:

Siden BKA-programmet startet opp i 2006 har over 28 000 voksne deltatt på kurs. Veksten i antallet prosjektsøknader viser at BKA har blitt mer og mer populært. I 2006 søkte nesten 170 prosjekter om støtte. I 2012 kom det inn nesten 500 prosjektsøknader. Regjeringen har satset mye på BKA-programmet. Tilskuddet til BKA var på 14,5 millioner i 2006. I 2012 er tilskuddet på 83,8 millioner kroner.   

Les mer på www.vox.no