Historisk arkiv

Utvalg skal vurdere studieforbundenes rolle

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Regjeringen vil videreutvikle og styrke studieforbundenes rolle som utdannings- og opplæringsaktører og bidragsytere i det frivillige Norge.

Regjeringen vil videreutvikle og styrke studieforbundenes rolle som utdannings- og opplæringsaktører og bidragsytere i det frivillige Norge.

Pressemelding

Nr.: 78-06
Dato: 27.10.06

Utvalg skal vurdere studieforbundenes rolle

Regjeringen vil videreutvikle og styrke studieforbundenes rolle som utdannings- og opplæringsaktører og bidragsytere i det frivillige Norge. I tillegg til forslaget om å øke bevilgningen med 58 millioner kroner i statsbudsjettet, har kunnskapsministeren oppnevnt et utvalg som skal vurdere hvilken rolle forbundene har for den enkelte, for arbeidslivet og for samfunnet.

I fjor gjennomførte de om lag 20 offentlig godkjente studieforbundene i Norge 43 000 kurs og studietiltak, med 600 000 registrerte deltakere.

– Studieforbund er fleksible aktører som kan gi flere ny kunnskap for et meningsfullt liv, så vel som nødvendig kvalifisering for arbeidslivet eller videre studier. De er også pådrivere for et kreativt og berikende kulturliv, ikke minst i distriktene. Utvalgets oppgave er derfor svært viktig, sier kunnskapsminister Øystein Djupedal.

Utvalget skal blant annet sammenligne den norske modellen for studieforbund med andre nordiske land, samt komme med anbefalinger om forbundenes oppgaver og rolle i et bredt perspektiv knyttet til kultur, folkeopplysning, likeverd, deltakelse, demokrati, integrering og inkludering. Det vil også vurdere og gi anbefalinger om styring, organisering og finansiering.

Utvalget skal ledes av fylkesordfører i Oppland fylkeskommune, Audun Tron.

Øvrige medlemmer er:

  • Sturla Bjerkaker, generalsekretær i Voksenopplæringsforbundet, Oslo
  • Morten Edvardsen, student og styremedlem i Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner, Alta
  • Rigmor Fardal, direktør Rolls Royce Marine, Bergen
  • Sigmund Fosse, daglig leder AOF Haugaland, Haugesund
  • Kjærsti Evjen Gangsø, daglig leder i Folkekulturforbundet, Vågå
  • Anna Hagen, forsker ved FAFO, Oslo
  • Torill Eskeland Hanto, utdanningsdirektør Fylkesmannen i Telemark, Nome
  • Rita Kumar, leder for Kontaktutvalget mellom innvandrere og myndigheter, Trondheim
  • Jan Olav Olsen, rektor og styreleder i Aftenskolen Høyres studieforbund, stortingsrepresentant fra Aust-Agder og medlem av Kirke- utdannings- og forskningskomiteen 2001-2005, Gjerstad

Utvalget skal rapportere til Kunnskapsdepartementet innen 1. september 2007.

Mandat for utvalget (word-format)

Mandat (pdf-format)