Historisk arkiv

Kunnskapsminister Øystein Djupedal:

– Viktig å sikre kvalifisert personale i barnehagen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Kunnskapsdepartementet har utarbeidet en strategi for rekruttering av førskolelærere til barnehagen. – I mange deler av landet er det en utfordring å rekruttere nok førskolelærere. Med denne strategien og årlige tiltaksplaner vil regjeringen bidra til at det blir nok kvalifisert personale i barnehagen, sier kunnskapsminister Øystein Djupedal.

Illustrasjon fra rekrutteringsstrategienKunnskapsdepartementet har utarbeidet en strategi for rekruttering av førskolelærere til barnehagen.
– I mange deler av landet er det en utfordring å rekruttere nok førskolelærere. Med denne strategien og årlige tiltaksplaner vil regjeringen bidra til at det blir nok kvalifisert personale i barnehagen, sier kunnskapsminister Øystein Djupedal.


En spesiell utfordring er å få dagens førskolelærere til å bli værende i barnehagen og få førskolelærere som arbeider i andre sektorer tilbake til barnehagen, sier Djupedal.

Strategien bygger på oppdatert kunnskap om førskolelærernes yrkesaktivitet og framskrivninger av behovet for førskolelærere fram mot 2020. Statusgjennomgangen tydeliggjør et behov for flere førskolelærere i barnehagesektoren, men avdekker også svært positive utviklingstrekk når det gjelder rekruttering av førskolelærere. Blant annet er andelen nyutdannede førskolelærere som begynner i barnehagen vært økende de siste årene og det påvises en langt større grad av yrkesstabilitet enn før.

Ved utgangen av 2006 var det om lag 70 000 ansatte som utførte i underkant av 54 900 årsverk i barnehagesektoren. Av disse har om lag 25 000 utdanning som førskolelærer eller annen pedagogisk utdanning. I tillegg har 6 200 ansatte  barne- og ungdomsarbeiderfag.

Strategien, som skal gjelde for årene 2007 – 2011, tydeliggjør det ansvaret de ulike aktørene i barnehagesektoren har for rekruttering av førskolelærere til barnehagen. Barnehageeier har et ansvar for rekruttering, gode arbeidsvilkår og kompetanseutvikling. Staten har et overordnet sektoransvar og ansvar for dimensjoneringen av førskolelærerutdanningen. Fra høsten blir det flere nye studieplasser både ved førskolelærerutdanningen i Stavanger og i Oslo.

Det er i dag om lag 3500 førskolelærere som av ulike årsaker er ikke er yrkesaktive.

I tillegg er det om lag 14 000 førskolelærere som jobber utenfor barnehagen.
Klarer vi å få disse gruppene tilbake til barnehagen er vi langt på vei mot målet, sier Djupedal.

Klikk her for å finne strategien