Historisk arkiv

Ungdomstrinnet skal fornyes

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Gå her for å se referatet fra Kristins første time, publisert ved hjelp av Cover It Live.

Coveritlive: Kunnskapsminister Kristin Halvorsen møter ungdomsskoleelever

- Jeg har satt i gang en nasjonal dugnad for å få flere til å gjennomføre yrkes- og videregående opplæring. Vi vet at mangelfulle kunnskaper fra ungdomsskolen er den enkeltfaktoren som har størst betydning for at elever ikke fullfører. Jeg starter derfor nå arbeidet med en egen stortingsmelding om ungdomstrinnet. Ungdomsskolen har vært litt ”glemt” de siste årene. Nå vil jeg invitere ungdom fra hele landet til direkte møter med meg for å gi innspill til hvilke tiltak de har mest tro på.

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen møtte i dag skoleelever på Elevtinget, Elevorganisasjonens landssamling. Statsråden hadde følgende hovedbudskap:

En egen stortingsmelding om ungdomstrinnet legges frem våren 2011. I meldingen skal man blant annet vurdere:

·  Endringer i fag- og timefordelingen på ungdomstrinnet

·  Hvordan få til en mer praktisk og virkelignær opplæring som motiverer flere elever

· Vurdere tiltak om opplæring for grupper med særskilte behov og for minoritetsspråklige som kan rettes spesielt inn mot ungdomstrinnet.

”Kristins time”: ungdommer fra hele landet vil bli invitert til møter med statsråden i Oslo for å komme med innspill til ungdomsmeldingen. Til hvert arrangement vil det bli plukket ut 10-12 elever fra ulike regioner. Første møte vil skje i løpet av våren.

- Ungdomsskolen er nøkkelen til å gi elevene en opplæring som setter dem i stand til å følge nivået i videregående opplæring, og som motiverer dem for videre skolegang og læretid, sier kunnskapsministeren. – Flere satsinger er allerede i gang, men vi må se hele skoleløpet i sammenheng. Både av hensyn til den enkelte elev og for samfunnet må flere gjennomføre utdanningene, slår statsråden fast.

Det er beregnet at de samfunnsøkonomiske gevinstene ved å øke fullføringen av videregående opplæring fra 70 til 80 prosent vil være mellom 5 og 9 milliarder kroner per kull.

Trykk på bildene under for å se video fra Elevtinget 2010.