Historisk arkiv

Tilfredse brukere i Lånekassen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Innbyggerundersøkelsen 2012-13

Lånekassen har størst framgang når både befolkningen og brukerne skal vurdere hvor fornøyde de er med en offentlig tjeneste. Det viser innbyggerundersøkelsen som ble offentliggjort i dag.

–Det er gledelig at Lånekassen har lykkes i arbeidet med å møte studentenes behov. Papirsøknader og eviglange telefonkøer er historie. Tilgjengelige, enkle og trygge selvbetjentløsninger og god informasjon på nett gir både dagens og tidligere studenter en lettere hverdag. Lånekassen skal oppleves som en medspiller når en tar utdannelse, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen.

Av de sju statlige myndighetsorganene i undersøkelsen har Lånekassen den høyeste tilfredsheten blant brukerne. Framgangen siden 2010 har vært betydelig.
Lånekassen har i dag 950 000 kunder og den forvalter en portefølje på 126 milliarder kroner. Hvert år behandles om lag 1 millioner saker (hvorav 64 prosent går automatisk).

  • Siden 2008 har Lånekassen redusert drifts¬kostnadene med 20 prosent. De er nå i sluttfasen av en IKT-investering med en kostnadsramme på 813 millioner kroner (2008-2014). Fornyelsen har gitt store effektiviseringsgevinster, både for kundene og staten. Blant annet er:
    Gjennomsnittlig behandlingstid for søknader om stipend og lån halvert (fra 16 til åtte dager).
  • Antall telefonanrop redusert fra 1,5 millioner til 500 000 i året. Fra 2009 må alle som skal søke om stipend og lån, gjøre det elektronisk.
  • Fra 2007 til 2012 har antall årlige besøk på nettsiden økt fra 4,2 til 6 millioner og antall innlogginger på Dine sider har økt fra 2,1 til 3,9 millioner.
  • Fra 2006 har Lånekassens kunder kunnet lese vedtak og informasjonsbrev i en sikker elektronisk postkasse. Nærmere 11 millioner brev er lagt ut på Dine sider siden starten, og vel halvparten av disse har erstattet papirbrev. Det er spart 23 millioner kroner i portoutgifter siden 2006.
  • I november 2012 ble BankID tatt i bruk som en fjerde innloggingsmulighet på Dine sider. Fra våren 2013 kan kundene signere avtale om støtte med BankID.

Barnehage
Barnehagen er også helt i toppsjiktet på innbyggerundersøkelsen og en av de offentlige tjenestene nordmenn er absolutt best fornøyd med. Tilfredsheten med barnehagene totalt er marginalt forbedret (fra 81 poeng i 2010 til 82 poeng i 2013).

Foreldre i både kommunale og ikke-kommunale barnehager gir en høy score på trygghet for barnet, det pedagogiske arbeidet i barnehagen, aktivitetstilbudet, det sosiale miljøet, å behandle barnet med respekt, imøtekommenhet og forhindring av mobbing.

– Den rødgrønne regjeringen har sørget for at det er blitt full barnehagedekning i Norge. Den storstilte utbyggingen av barnehager har ført til at det har blitt behov for mange nye ansatte for å sikre alle barna et godt pedagogisk tilbud. Personalets kompetanse er den viktigste enkeltfaktoren for at barn skal trives og utvikle seg i barnehagen.  Regjeringen har mangedoblet ressursinnsatsen til rekrutterings- og kompetansetiltak i barnehagene siden 2005 fra 10 millioner kroner til 120 millioner kroner, sier Kristin Halvorsen.

Om innbyggerundersøkelsen
Formålet med undersøkelsen er å styrke arbeidet med kvalitet og brukerretting i kommuner, fylkeskommuner og staten. Undersøkelsen er den største undersøkelsen av tilfredshet med offentlige tjenester i Norge.

Innbyggerundersøkelsen spenner over en rekke tjenestetyper innen oppvekst, utdanning, helse og omsorg, inkludering i fellesskapet, trygghet, økonomi, samferdsel og kommunikasjon. Både statlige, kommunale, og fylkeskommunale tjenester er vurdert.

Les hele innbyggerundersøkelsen her.