Historisk arkiv

En av vitenskapens høyborger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Statsråd for forskning og høyere utdanning Tora Aaslands hilsen under den offisielle åpningen av Universitetet i Nordland 31. mars 2011.

En av vitenskapens høyborger

Hva passer seg mer for Nordland enn at Universitetet åpnes i Vitenskapsåret? For Universitetet i Nordland skal være en av vitenskapens høyborger i nord.

 

Strategisk og målrettet arbeid over flere år har ført fram. Universitetet i Nordland gjør Nord-Norge til en sterkere region og Norge til et mer kunnskapssterkt land! Det er grunn til å glede seg sammen over de mål som er nådd! 

Bak ligger hardt arbeid, søknadsskrivinger, utfordringer og skuffelser, men også gleder. Dere har sett verdien og nødvendigheten av samarbeid internt, med andre utdannings- og forskningsmiljøer i fylket og i regionen - og med næringslivet og samfunnet rundt. 

Det er nå det begynner! Universitetsstatus gir større ansvar. Og selv om det hverken følger med raske penger, høyere lønn eller bedre karakterer for studentene, så møter dere større forventninger og sterkere forpliktelser til fortsatt kunnskapsutvikling. Og så må ambisjonene være sammen å fortjene mer penger, høyere lønn og bedre karakterer! 

Jeg har en forventning om at Universitetet i Nordland vil fortsette samarbeidet med de andre høyere utdanningsinstitusjonene i fylket og i Nord-Norge. Dere er piloter i den nye samfunnskontrakten. Det forplikter, og jeg har forhåpninger om sterk og konstruktiv innsats - i samspill med samfunns- og næringsinteresser i regionen. 

For hva har dere ikke å tilby? Biovitenskap og havbruk, samfunnsvitenskap, økologisk økonomi og etikk, nordområdesenter, bedriftsøkonomi, profesjonspraksis og kunnskapsgrunnlag for forvaltning av naturressurser. Det er slikt vi trenger for å utvikle kunnskapssamfunnet videre - ikke minst i nord. 

Kvalitet i utdanningen betyr nært samspill mellom forskning og utdanning, relevans for arbeidslivet, et internasjonalt perespektiv og en studentaktivitet som stimulerer deltaking og engasjement. Dere skal gjøre Nordland og Nord-Norge bedre rustet til å møte framtida! 

Jeg gratulerer og ønsker lykke til med viktig og krevende bygging av landet - inspirert av dem som bygde industri- Norge - " Av jern" hyllest til Jernverket i Mo i Rana av Laila Stien.