Historisk arkiv

Betydelig styrking av kommunesektorens frie inntekter i 2008

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Regjeringen styrker kommunesektorens frie inntekter med mellom 2,6 og 2,9 milliarder kroner i 2008 sammenliknet med saldert statsbudsjett for 2007.

- Dette gir kommunene økt handlingsrom og gjør det enklere å prioritere de lokalt viktige sakene. Jeg har tillit til at kommunene bruker disse pengene godt og til det beste for innbyggerne sine, sier kommunal- og regionalminister Åslaug Haga.

I revidert budsjett 2007 er de frie inntektene økt med 700 millioner kroner. Dette skyldes en oppjustering av skatteanslaget i 2007. Det går godt i norsk økonomi, og det kommer kommune-Norge til gode i form av økte skatteinntekter. Disse inntektene videreføres til 2008.

I kommuneproposisjonen varsler regjeringen en vekst i frie inntekter i 2008 på mellom 1,5 og 1,75 milliarder kroner. Veksten kommer i tillegg til de økte frie inntektene på 700 millioner kroner i 2007.

I tillegg til veksten i frie inntekter vil regjeringen styrke toppfinansieringsordningen for ressurskrevende tjenester med 425 millioner kroner i 2008. Denne forbedringen vil frigjøre et tilsvarende beløp av de frie inntektene som vil kunne brukes til å styrke tilbudet av ressurskrevende tjenester eller gå til andre formål.