Historisk arkiv

425 millioner kroner mer til ordning for personer med store hjelpebehov

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Regjeringen vil i statsbudsjettet for 2008 foreslå en betydelig styrking av tilskuddsordningen for ressurskrevende tjenester med 425 millioner kroner. Dette innebærer en halvering av kommunenes egenandeler.

I dag dekker staten 70 prosent av kommunenes kostnader over innslagspunktet som er på 770 000 kroner i 2007. Regjeringen vil foreslå at staten fra neste år skal dekke 85 prosent av kostnadene over innslagspunktet. Det betyr at kommunene får halvert sine egenandeler fra 30 til 15 prosent.

- Vi har hatt som målsetting å gjøre finansieringsordningen mer forutsigbar for kommunene og enklere å forstå både for kommunene og tjenestemottakerne. Vi vet at pengene betyr større forutsigbarhet og en mer robust kommuneøkonomi, noe som igjen betyr bedre tjenester for eksempel i skole, barnehager eller eldreomsorg, sier kommunal- og regionalminister Åslaug Haga.

Når ordningen blir forbedret både med penger og innhold, vil det være gunstig ikke minst for tjenestemottakerne og deres pårørende. Kommunene kan nå gi et bedre og mer tilpasset tilbud.

- Tjenestemottakeren bør etter dette slippe å måtte dra på tokt fra kommune til kommune for å få et godt tilbud slik vi har hørt om i enkeltsaker i media. Denne nye ordningen gir kommunene en trygghet på hvor mye de får dekket av utgiftene sine, sier Åslaug Haga.

Statens bidrag vil øke til fra 70 til 85 prosent av utgiftene utover innslagspunktet. Innslagspunktet vil ligge på reelt samme nivå som for 2007, noe som betyr at det vil bli prisomregnet på vanlig måte.

Modellen gjøres også enklere ved at staten kompenserer en fast andel av kommunenes utgifter utover innslagspunktet. I dag varierer denne andelen.

- Majoriteten av norske kommuner vil komme svært godt ut av denne omleggingen. Noen få kommuner har så langt kommet svært godt ut av ordningen og vil nå komme litt dårligere ut av ordningen. Jeg vil i retningslinjene til fylkesmennene be om at det tas hensyn til disse kommunene ved tildeling av skjønnsmidler, sier Åslaug Haga.