Historisk arkiv

Begrunnelse for tildeling av Kvalitetsprisen 2009

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Kategori pleie- og omsorg

De nominerte i denne kategorien er Vennesla kommune i Vest-Agder, Bydel Nordre Aker, Oslo kommune Modum kommune i Buskerud.

Kort om de nominerte i kategorien pleie og omsorg:

Vennesla kommune i Vest-Agder: Vennesla har vist at det er mulig å bedre kvaliteten i tjenestetilbudet på sykehjemmet Venneslaheimen ved å prioritere annerledes, nemlig ved å prioritere kvalitetstid og nærvær med beboerne. Særlig synes juryen Vennesla har vært flinke til å involvere alle parter, ikke minst de pårørende.

Bydel Nordre Aker, Oslo kommune: Bydel Nordre Aker har konsentrert seg om hvordan brukeren opplever kvaliteten i møtet mellom bruker og tjenesteyter i hjemmetjenesten, og har dermed grepet fatt i kjernen i Kvalitetskommuneprogrammet, mener juryen. Bydelen oppnår resultater, blant annet viste en brukerundersøkelse i 2008 en klar forbedring på alle områder.

Modum kommune i Buskerud: Modum har kastet seg over store utfordringer i hjemmetjenesten og på bo- og dagsenter i kommunen på en forbilledlig måte. Den har arbeidet målrettet og systematisk med å forbedre tjenestetilbudet og har iverksatt en rekke tiltak. Kommunen har lagt stor vekt på synliggjøring av både prosess og resultat.

Prisen går til - Bydel Nordre Aker, Oslo kommune.

Juryen har lagt vekt på at Bydel Nordre Aker på en forbilledlig måte har grepet fatt i kjernen i Kvalitetskommuneprogrammet – den brukeropplevde kvaliteten i møtet mellom bruker og tjenesteyter. Arbeidet med å bedre den brukeropplevde kvaliteten er gjort på en særdeles målrettet og helhetlig måte. At kvalitet oppstår i selve møtet mellom menneskene, mottaker og ansatt tas på alvor, og settes inn i et profesjonelt perspektiv. Sentrale tiltak er:

  • god verdiforankring
  • bedre intern samhandling
  • tydelig ansvars- og rollefordeling
  • bedre rutiner og kompetanseheving i tjenesten
  • forventningsavklaring til tjenestene
  • enkeltes brukerinnflytelse og medvirkning i det daglige tjenestetilbudet. 

Prosjektet kan vise til gode resultatforbedringer.

Kategori oppvekst

De nominerte i denne kategorien er Verdal kommune i Nord-Trøndelag, Molde kommune i Møre og Romsdal og Sørum kommune i Akershus.

Kort om de nominerte i kategorien oppvekst:

Verdal kommune i Nord-Trøndelag: Verdal er nominert for sitt arbeid med å snu innsatsen fra reparerende til forebyggende arbeid med barn. Juryen synes det er flott at alle som jobber med barn i kommunen er involvert i prosjektet.

Molde kommune i Møre og Romsdal: Moldes arbeid med kvalitetsutvikling involverer alle barnehagene i kommunen, også de private. Kommunen får ros for å ha gjennomført både bruker-, medarbeider- og innbyggerundersøkelser og satt i verk tiltak.

Sørum kommune i Akershus: Sørum er nominert på grunn av sitt arbeid med en helhetlig utvikling i barnehage og skole. Spesielt berømmes Sørum for å ha klart å involvere foreldrene i barnas læringsarbeid!

Prisen går til - Verdal kommune.

Juryen har lagt vekt på at dette prosjektet er eksemplarisk i den forstand at det på en svært god måte griper tak i utfordringer som har både lokal og nasjonal betydning. De har satt i verk tiltak på flere områder, der fokuset er barn som kan stå i fare for å utvikle senere problematferd og et større hjelpebehov. Dette er gjort bl.a. gjennom tidlig innsats i barnehage, foreldremedvirkning og tverrfaglig samarbeid. Prosjektet har begynt å gi resultater, bl.a. gjennom minoritetselevers avgangsresultater fra ungdomsskolen. Prosjektet representerer også en bred tverrfaglig og tverretatlig tilnærming og endret prioritering av kommunale ressurser. Prosjektet har synliggjort at kvalitetsarbeid ikke bare er et trepartssamarbeid men et firepartssamarbeid der brukeren av tjenesten, i dette tilfellet foreldre og barn, står helt sentralt. Dette har også blitt bredt synliggjort i media.


Kategori sykefraværsarbeid

De nominerte i denne kategorien er Vaksdal kommune i Hordaland, Tana kommune i Finnmark og Sola kommune i Rogaland.

Kort om de nominerte i kategorien sykefravær:

Vaksdal kommune i Hordaland: Vaksdals sykefraværsprosjekt er entusiasmedrevet, men det jobbes samtidig både systematisk og i et langtidsperspektiv. Det har gitt resultater, kommunens sykefravær har gått ned med 20,6 prosent siden prosjektstart.

Tana kommune i Finnmark: Tana har redusert sykefraværet fra 12 til 9,4 prosent. Det har de greid gjennom et godt samarbeid mellom partene, tett kontakt Nav og god dialog med legene. Det er gjennomført rutiner for håndtering av fravær på alle områder.

Sola kommune i Rogaland: Sola er nominert med ”Prosjekt gravide i tjenesteområdet Levekår og Prosjekt Solrommet”. Et mål var å beholde gravide medarbeidere 4 uker lenger i jobb, det ble delvis nådd gjennom forlenget tilstedeværelse med 2,3 uker. I Prosjekt Solrommet har de ansatte fått mulighet til å bruke solrommet utenom arbeidstid. Prosjektene skiller seg ut fordi det fanger opp mer enn sykefraværsreduksjon ved at ansattes trivsel ses i sammenheng med effekten for brukerne.

Prisen går til – Vaksdal kommune.

Juryen har lagt vekt på at Vaksdal kommunes prosjekt er et entusiasmedrevet prosjekt med mange ulike tiltak. Entusiasme og engasjement går hånd i hånd med en god systematisk tilnærming og kommunen har et langtidsperspektiv på arbeid med sykefravær.

Tiltakene trekker i samme retning og synliggjør, tydeliggjør og gir energi til arbeidet med å redusere sykefraværet. Vaksdal kommune er gode til å skape PR og oppmerksomhet. Fokus på den enkelte medarbeiders ansvar for eget liv og livssituasjon. Kommunen har også et omdømmefokus som gjør at resultatene kommer ut til flere. Tiltakene og engasjementet har stor overføringsverdi.