Historisk arkiv

Flere kvinner i kommunale styrer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Innlegget ble sendt div. media 12.01.2010.

Fra nyttår trådte en ny lov i kraft som krever 40 prosent av begge kjønn i styrer i kommunale aksjeselskap. Det nye kravet er både riktig og viktig. I dag er bare 30 prosent av de eiervalgte styremedlemmene i kommunale aksjeselskap kvinner. Kommunale selskap forvalter store verdier og har viktige oppgaver i lokalsamfunnene. Det er verken bra for demokratiet eller for forretningsvirksomheten at mange styrer er fylt opp av menn i stedet for at man har rekruttert de dyktigste av begge kjønn. Nå må kommunene slippe de dyktige kvinnene til i ledelsen i selskapene sine.

Kommunale aksjeselskap blir nå underlagt de samme reglene for kjønnsrepresentasjon som statsaksjeselskap. Det finnes nærmere 1500 aksjeselskap som er eid av kommunene. Svært mange av disse oppfyller i dag ikke kravet om 40 prosent av begge kjønn i sine styrer. I selskap som driver med for eksempel eiendomsdrift, telekommunikasjon og kraftforsyning er det stor mangel på kvinner i styrene.

Ledersjiktet i kommunesektoren er dessverre fortsatt dominert av menn. Av kommunestyrerepresentantene er bare 37,5 prosent kvinner. Bare to av ti ordførere er kvinner og det er også langt mellom de kvinnelige rådmennene. Det kan være forklaringen på at det i stor grad er menn som tradisjonelt har blitt rekruttert til styreverv. Dette blir det nå en endring på med det nye kravet.

Norge er det første europeiske landet som innfører et absolutt krav til kjønnsbalanse i kommunalt eide aksjeselskap. Det er vi stolte av. I løpet av to år skal det være 40 prosent av begge kjønn i de kommunale selskapsstyrene. Jeg er helt sikker på at kommunene vil klare det uten problemer. Det er nok av dyktige kvinner å velge mellom. Jeg er også sikker på at kvaliteten på styrene vil bli bedre med større mangfold i ledelsen.