Historisk arkiv

Avslutning: Hvordan få bukt med deltidskulturen og ta neste skritt på vei mot en heltidskultur?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og moderniseringsdepartementet

Forskningsleder Leif Moland, FAFO

Moland forteller at det gjøres mye mer for å få til en heltidskultur i kommunene nå enn for noen år tilbake.

Leif Moland, Fafo
Leif Moland, Fafo (Foto: KMD).

 

Det har skjedd mye

Moland forteller at det gjøres mye mer for å få til en heltidskultur i kommunene nå enn for noen år tilbake.  Løsningene er kreative, og forskjellige tiltak kobles sammen. Det har blitt en økt forståelse for deltidsproblematikken, organisasjonen og sammenhengen mellom organisasjon og arbeidstid.

Ukultur

Moland mener at så lenge det er deltidskulturen som er den dominerende, er det snakk om en ukultur. Det er ifølge Moland grundig dokumentert at heltid er

  • Mer effektivt
  • Bedre for et flertall av de ansatte
  • Bedre for tjenestene. 

Har det vært bevegelse?

PAI-tall fra 2012 – 2013 viser at litt over halvparten av de norske kommunene har økt heltidsandelen og at under halvparten har hatt en økning i gjennomsnittelig stillingsprosent. I Sammen om en bedre kommune er resultatene mer positive i dette tidsrommet. 3 av 4 kommuner har økt heltidsandelen, og 4 av 5 har økt stillingsandelen. Men hvordan ta det neste skrittet?

Driverne

Selv kommuner som arbeider bra og har oppnådd gode tall opplever at arbeidet med heltid går i sneglefart. Hvordan kommer man videre? Ifølge Moland har mange av de viktige driverne ikke blitt utnyttet. Kommunene må stille seg følgende tre spørsmål:  

1. Har kommunen skjønt det? Har administrativ og politisk ledelse kunnskap om gevinstene ved heltid og/eller synes de det er verdt bryet å høste dem?

2. Har kommunene nødvendig endringskompetanse? Det er ikke lett å endre kulturer. Man må tørre å se på mulighetene.

3. Er de ansatte motivert? Mange er det, men hvordan få med flere?

Ytterligere drivere som virker inn kan for eksempel være at ikke alle bestemmer over egen situasjon. For enkelte passer rett og slett ikke heltid inn med hjemmesituasjonen.

Når det stopper opp, også for de ivrige…

Det er gjerne to årsaker til at et heltidsprosjekt stopper opp: 

1. Dårlig forankringsarbeid. Man går altfor fort ut og har undervurdert deltidskulturen og motstanden. Man må forstå hjertene og sjela til folk, deres dagligliv.

2. Tiltakene har et gitt potensial, og det blir brukt opp.

Løsningen blir å fortsette med forankrings- og kulturarbeid, og prøve ut flere tiltak.

Samarbeid og medvirkning

Å involvere alle partene er forutsetningen for å få til noe. Der kulturer skal endres, må folk få lov til å mene noe, og ta del i arbeidet med å utarbeide og utvikle. Dette er den største utfordringen akkurat nå. De gode begrunnelsene er ikke nok. Molands oppfordring er å ta i bruk ett av de største suksessverktøyene i utviklingsarbeid, nemlig den gamle refleksjonsgruppen.

Lenke til Leif Molands presentasjon (PDF)