Historisk arkiv

Skap gode dager med heltid

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og moderniseringsdepartementet

Varaordfører Tove Paule i Drammen kommune ønsket velkommen til temaverksted. Drammen kommune er med sine ca. 66 000 innbyggere og 4400 ansatte en av de største deltagerkommunene i Sammen om en bedre kommune.

Tove Paule, varaordfører i Drammen
Varaordfører i Drammen, Tove Paule ønsket velkommen til temaverksted (foto: KMD).


Varaordfører Tove Paule i Drammen kommune ønsket velkommen til temaverksted. Drammen kommune er med sine ca. 66 000 innbyggere og 4400 ansatte en av de største deltagerkommunene i Sammen om en bedre kommune.

Ved å tenke smartere og drive kompetansehevende tiltak er Drammen på god vei til å lykkes i sitt arbeid for heltidskultur.

Hovedmålet i prosjektet:

I størst mulig grad å avskaffe uønsket deltid i Drammen kommune.

Effektmål:

Andel ansatte med uønsket deltid skulle reduseres med 30 prosent innen utgangen av 2013.

Resultat: Andel ansatte med uønsket deltid blant dem som var ansatt ved prosjektets start er sannsynligvis redusert, men prosjektet har ikke nådd sitt mål om 30 prosent reduksjon i uønsket deltid. Det er stor turnover, og hele tiden et tilfang av ansatte til stillinger som de definerer som for små.

Andel ansatte med stillingsbrøk under 50 prosent skulle reduseres.

Resultat: Antall ansatte i store stillingsbrøker har økt i prosjektperioden, og Drammen har høy gjennomsnittlig stillingsbrøk sammenlignet med andre kommuner. Kommunen har imidlertid ikke helt lykkes i å redusere antall ansatte i de små stillingsbrøkene.

Tre tiltak: 

  1. Kompetanseutvikling (fra ufaglært til faglært) 

    Resultat: 37 ansatte har gjennomgått og bestått utdanning som helsefagarbeider. Alle som ønsket å delta og som tilfredsstilte kravene, fikk plass. Dette tiltaket har i etterkant blitt evaluert som meget positivt både av arbeidstager, arbeidsgiver og utdanningsinstitusjonen. 

  2. Utvikle et sett nye arbeidstidsordninger som kunne bidra til større stillingsbrøker og tilpasses den enkelte arbeidstakers livsfase. 

    Resultat: Drammen er den kommunen i programmet som har testet ut flest arbeidstids-ordninger: samarbeidsturnus, langvakter, økt grunnbemanning gjennom overbooking i turnus, årsarbeidstid, arbeid på tvers, økt helgefrekvens og 2+2+3. Av disse er det bare 2+2+3 som ikke videreføres. Langvakter, arbeid på tvers og økt grunnbemanning er ordninger som så langt har gode resultater. Disse vil bli videreutviklet i 2014 og 2015. 
  3. Vikarpool 

    Resultat: Etter omorganisering ble tiltaket vikarpool erstattet av bemannings-konsulenter i hver enhet. Svært gode resultater: kommunen bruker mye mindre tid til innleie av vikarer. Flere hevder at innsparingen i tidsbruk ligger mellom 25 og 35 prosent, noe som er svært mye. Å planlegge i stedet for å drive hasteinnleie har også svart seg økonomisk. 

Suksesskriterier for gjennomføringen av prosjektet:

  • Tydelige mål, og en felles forståelse av disse.
  • God forankring gjennom godt trepartssamarbeid. I Drammen har partssammensatt samarbeidsutvalg vært styringsgruppe for prosjektet. Slik har arbeidstaker-organisasjonene, hovedtillitsvalgt, gruppelederne for de politiske partiene og rådmann hele tiden fått direkte informasjon og kunnet følge prosjektet tett.
  • Faste møter og tett dialog mellom lederne og bemanningskonsulentene.
  • Tydelig avlaring av roller og oppgaver.
  • At lederne har en positiv holdning til organisering og gjennomføring.

Utfordringer:

  • Til dels høy turnover både i ledelse og ute i virksomhetene.
  • Et utall lover, regler og avtaler som skal tas hensyn til. Det blir utfordrende å være tillitsvalgt når avtaleverket ikke er i tråd med arbeidstagerens ønske.
  • Ledere som ikke ønsker og evner å stå i omstilling som de ansatte ønsker.
  • Økonomi. Stramme budsjetter spiller inn på valg av ordninger og hvilke muligheter man benytter seg av.

Selv om programperioden nå er over for Drammen, jobber den nye utviklingsenheten Skap gode dager videre med uønsket deltid. Mål og tiltak fra prosjektet beholdes. I Sammen om en bedre kommune fortsetter de med Prosjekt i tilrettelagte tjenester.

Last ned prosjektplan for Tilrettelagte tjenester, Helse, sosial og omsorg i Drammen (PDF).