Historisk arkiv

Verksted 4: Har vi tenkt turnus ferdig?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og moderniseringsdepartementet

Tomas Eric Nordlander forsker på optimalisering av tjenester. Kort fortalt dreier optimalisering seg om å finne effektive løsninger på veldig komplekse ressursproblemer som involverer mange løsninger.

Tomas Eric Nordlander forsker på optimalisering av tjenester. Kort fortalt dreier optimalisering seg om å finne effektive løsninger på veldig komplekse ressursproblemer som involverer mange løsninger.

 

Ressurser kan i denne sammenhengen være personal, lokaler, biler, utstyr, osv. Nordlander viste at det matematisk finnes et tilnærmet uendelig antall mulige løsninger for optimalisering av planer. Dette kan være alt fra enkle utfordringer med å planlegge kjøreruter for hjemmetjenesten, til mer komplekse turnusskjemaer. Optimalisering handler om å gjøre planleggingen mer effektiv, og det finnes dataverktøy som kan bidra til å løse oppgavene. 

Mange hensyn

Nordlander viste hvor komplekst turnusplanlegging egentlig er og hvor mye det skal tas hensyn til i denne planleggingen. Han snakket også om at input til hvordan en turnus skal se ut er nettopp hvordan tjenesten er organisert.

Viktige spørsmål å stille før man planlegger selve turnusen er:

  • Hvor mange skift skal man egentlig ha?
  • Er skiftene tilpasset behovene i tjenesten?
  • Er det for eksempel optimalt at alle går like skift, eller kan man tilpasse skiftene slik at de overlapper mer og er bedre tilpasset behovene i tjenesten?

Turnusverktøy

De fleste turnusverktøy som er i omløp i Norge har ikke innebygget optimering. I realiteten er de bare en digitalisering av et whiteboard for manuell planlegging. I beste fall har de et program som kan sjekke lovligheten av den manuelle turnusen. Sannsynligheten for å finne effektive bemanningsplaner og turnus manuelt (med alle mulige løsninger å undersøke) - er ytterst usannsynlig.

Noen leverandører som opererer i det norske markedet tilbyr optimaliseringsløsninger, men det er få som etterspør disse løsningene. Svenske kommuner og foretak har i større grad tatt disse løsningene i bruk. Kanskje er det slik at kommuner bør bli tøffere bestillere av verktøy for turnusplanlegging? Eller kanskje bør dette koordineres bedre på tvers av kommuner?

Lenke til Nordlanders presentasjon (PDF).