Historisk arkiv

Ofte stilte spørsmål – 22.7.12

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kulturdepartementet

Listen vil bli oppdatert og supplert fortløpende

 Tilbake til hovedsiden

 

Vil det bli flagget fra offentlige bygg 22. juli?  

22. juli er ikke offisiell flaggdag. I regjeringskvartalet vil det, som normalt, bli flagget på hel stang 22. juli.

Hva bør jeg tenke på når det gjelder reise til og i Oslo sentrum 22. juli?

Alle oppfordres til å beregne god tid på reisen til og fra Oslo denne dagen. Publikum bør også ta høyde for at det kan bli mange mennesker i Oslo sentrum fra tidlig på dagen. Dette gjelder særlig de som ønsker å være til stede på den nasjonale minnekonserten på Rådhusplassen kl. 20.

Husk å ta med mat og drikke hvis du kommer tidlig til Rådhusplassen. Hvis det er utrygt for regn, ta med regntøy istedenfor paraply.

For publikum som skal til Rådhusplassen vil tilgang fra vestsiden av plassen være via Dokkveien ved Aker Brygge og Olav Vs gate/Haakon VIIs gate i Vika. Fra østsiden av Rådhusplassen blir det tilgang fra Rådhusgata via Akersgata.

Tordenskiolds gate, Rosenkrantz’ gate, Roald Amundsens gate og Fridtjof Nansens plass vil være stengt mellom Stortingsgata og Rådhusplassen. Dette gjelder også for gående. Beboere i og besøkende til det avstengte området slipper selvsagt gjennom sperringene. Ytterligere gater i sentrum kan bli stengt ved behov.

Områdene i indre del av havnebassenget utenfor Rådhusplassen vil være sperret for fritidsbåter.

Det er et eget område for rullestolbrukere på sjøsiden av konsertområdet. Følg skilting.

NSB og Ruter gjør alt de kan for å få publikum til og fra arrangementene i Oslo 22. juli. Publikum vil likevel kunne oppleve stor pågang og ventetid i kollektivtrafikken. Dette gjelder særlig etter at minnekonserten på Rådhusplassen er ferdig, ca. kl. 21.30.

For reisende med tog i retning Asker/Drammen/Vestfold etter minnekonserten: Det er buss for tog på strekningen Oslo-Lysaker. Bussene har avgang fra Cort Adelers gate (følg trikkeskinnene fra Rådhusplassen via Aker brygge til Cort Adelers gate). Øvrige reisende med tog kan bruke Oslo S.

Reisende med T-bane anbefales å bruke Stortinget eller Jernbanetorget T-banestasjoner etter minnekonserten.

Det vil være vanskelig å ferdes med bil i Oslo sentrum 22. juli og vi oppfordrer derfor alle til å bruke kollektive transportmidler, eller gå hvis de har mulighet til det.   

For mer informasjon om kollektivtilbudet, se www.ruter.no og www.nsb.no

Hvem kan komme på arrangementene?

Kransenedleggelsen i Regjeringskvartalet og minnekonserten på Rådhusplassen er åpne for alle som ønsker å delta. Det er selvsagt også gudstjenestene i Den norske kirke.

Arrangementene på Utøya er det AUF og Nasjonal støttegruppe etter 22. juli som er ansvarlige for. Utøyadagen 2012, som varer fra 12.00-16.30, er åpen for alle som er medlem i AUF. AUF inviterer også noen få gjester fra inn- og utland. Før og etter Utøyadagen 2012 vil Utøya være åpen for etterlatte etter de som omkom på Utøya 22. juli 2011.

Får jeg invitasjon?

Det blir ikke sendt ut personlige invitasjoner til noen av arrangementene.

Påmelding til Utøyadagen 2012 skjer gjennom AUFs fylkeslag.

Etterlatte som ønsker å besøke Utøya melder seg på til Helsedirektoratet i forbindelse med påmeldingen til etterlattesamlingen som skal være på Gardermoen 19.-21. juli.

Trenger jeg billett?

Det er ikke behov for billetter til noen av arrangementene.

Får jeg dekket reiseutgifter?

Etterlatte som deltar på Helsedirektoratets etterlattesamling på Utøya 19.-21. juli vil få dekket reiseutgifter til denne, som ved tidligere tilsvarende samlinger. Det vil bli satt opp gratis buss- og båttransport for de som deltar på samlingen fra Gardermoen/Oslo og tur-retur Utøya den 22. juli.

Det vil også bli satt opp gratis buss- og båttransport fra Oslo tur-retur Utøya for de som skal delta på Utøyadagen 2012.

For øvrig dekkes ikke reiseutgifter for tilreisende til arrangementene.

Vil det være presse til stede?

Det vil være presse til stede under kransenedleggelsen i Regjeringskvartalet, i Oslo domkirke og Hole kirke samt under minnekonserten på Rådhusplassen. Alle disse arrangementene vil også bli direktesendt på fjernsyn.

Det åpnes for et begrenset antall journalister på Utøya i forbindelse med Utøyadagen 2012. Kl. 14 arrangerer AUF en samling i ”Bakken”. Arrangementet ventes å vare rundt én time og vil bli direktesendt på fjernsyn.

Utøya vil ikke være åpen for presse mens de etterlatte besøker øya, før og etter Utøyadagen 2012.

Hvordan går man frem for akkreditering til pressesenteret på Rådhusplassen?

Se NRKs informasjon om presseakkreditering her .