Historisk arkiv

Fylkesnytt 1/2005 Buskerud

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

07.11.2005

Fylkesnytt 1/2005 Buskerud

07.11.2005

Fra fylkesmannens landbruksavdeling i Buskerud

Ny landbruksdirektør i Buskerud
Landbruksdirektør Astrid Aass har prioritert å besøke den kommunale landbruksforvaltning for å få innblikk i hvilke utfordringer kommunene har på landbruksområdet. Samspill mellom bonden, faglaga og det kommunale forvaltningsapparat, er avgjørende for at landbrukspolitikken skal kunne settes ut i livet. Hun ser store muligheter i Landbruk Pluss satsingen med nytenking og samarbeid med øvrig næringsliv. Landbruket kan utvikle alt fra kulinariske opplevelser for reiselivet til å løse samfunnsoppgaver innen undervisning og omsorg. Bl.a. skal dette bidra til å nå næringsstrategiens visjon.

Astrid Aass landbruksdirektør i Buskerud
Astrid Aass tiltrådte som landbruksdirektør 1. september 2005. Hun kommer fra stilling som kommunalsjef for samfunnsutvikling i Lier kommune, og er cand. real med hovedfag i samfunnsgeografi.
Foto: FMLA Buskerud

Kronprinsparet har vært på besøk i Buskerud
Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit var fra 20. til 21. september på besøk i midtre Buskerud. Kronprinsparet viste stor interesse for de landbruksfaglige innslagene, med bl.a. besøk på Eiker gårdsysteri med moderne kufjøs og melkerobot. Kronprinsparets interesse knytter seg også opp til utvikling av deres egen eiendom Skaugum. Kronprinsparet ble servert måltider med bl.a. lokalprodusert mat fra Eventyrsmak, Eiker gårdsysteri og Villfisken.

Ost fra Eiker Gårdsysteri. Foto: Tom Haga
Ost fra Eiker gårdsysteri.
Foto: Tom Haga

Samarbeid med Alternativ Mat A/S om Norsk Økologisk matmel
Fylkesmannen i Buskerud har tatt initiativ til produksjon av Norsk økologisk matmel. Med finansiering fra Bygdeutviklingsmidlene og Handlingsplan for økologisk landbruk i Buskerud, har faggruppen for økologisk korndyrking engasjert firmaet Alternativ Mat A/S som prosjekteier. Utvikling skjer i samarbeid med Felleskjøpet v/Eiker Mølle. Kvelde Mølle leies til maling og pakking. Prøvepartier av produktene vil være ute i enkelte butikker like over jul. Produktene skal være klare slik at kjedene kan ta dem inn i sortimentet sitt i 2006.
Adm.dir i Alternativ Mat, Thomas R. Dyrnes tror at kjedene vil støtte opp om omsetning av Norsk økologisk matmel.

Trillemarka - Rollag Østfjell naturreservat
Fylkesmannen har sendt Verneplan for Trillemarka - Rollag Østfjell på lokal høring til grunneiere og berørte etater, lag og foreninger. Høringsfristen er 15. januar 2006.

I forslaget er det fire vernealternativer med ulike avgrensninger. Det minste er på ca 100 km2 inkludert det allerede vernede Trillemarka naturreservat på 43 km2. Det største er på ca 200 km2 inkludert naturreservatet Trillemarka på 43 km2 og Heimseteråsen på 2,5 km2,

To av vernealternativene er fremmet av Fylkesmannen i Buskerud, ett av Norsk Institutt for Naturforskning og ett er felles kommunedelplan som er akseptert av grunneierne.

Digitalt kart med lokalisering av bruk med fjørfehold
Som et ledd i fylkesmannens beredskapsarbeid for smittefare ved utbrudd av dyresykdommer, er i første omgang alle bruk med fjørfehold koordinatfestet på digitalt fylkeskart. Fylkesmannen tar sikte på å ha oppdaterte kart som viser lokalisering av besetninger med utsatte dyreslag. Oppdaterte oversikter er til hjelp både ved eventuelt utbrudd, og ved gjennomføring av smitteforebyggende tiltak.

Enighet om gjennomføring av målrettet bioenergiprosjekt
Konferansen ”Alle vil ha bioenergi - hva blir gjort og hva bør gjøres?”, la grunnlaget for etablering av prosjektet ”Bioenergi i Buskerud”. Det 3 årige prosjektet har en kostnadsramme på 0,9 mill. kroner og er finansiert av fylkeskommunen, fylkesmannen og Innovasjon Norge i fellesskap. Prosjektet skal gjennom kompetanseheving, rådgiving og informasjon få igangsatt 30 utredningsarbeider for nye varmeanlegg, få 8 kommuner til å starte miljøplanlegging og få etablert 10 bioenergianlegg.
Prosjektsatsingen må ses i sammenheng med at det etableres produksjonsanlegg for pellets på Kleivi i Ål kommune.

Samordning, forenkling og effektivisering av den statlige virksomheten
Landbruks- og næringsavdelingen arbeider med fylkesmannens oppdrag om samordning av statlig virksomhet. Spesielt ønsker fylkesmannen å bidra til et tettere samarbeid mellom stat og næringsliv. Vår ambisjon er å bidra til gode rammebetingelser og nært samarbeid mellom næringslivet og det offentlige Buskerud.

I november samles statsetatene i fylket for annen gang i år. Målet er å få enighet om en organisasjonsmodell og strategier for å få mer næringsvennlige og samordnede statlige etater. Neste fase blir, i samarbeid med NHO, å få til et motivasjonsarbeid mot bedrifter.