Historisk arkiv

Skal Streif videreføres?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Streif i Mat og Kulturlandskap 2005 har gitt gode erfaringer. Det har vært en storstilt dugnad som har involvert forvaltning, næringsutøvere og lokale krefter med mål å synliggjøre og forsterke synergier mellom matprodusenter, kulturlandskap, lokal mat og kultur og reiseliv.

Skal Streif videreføres?

Streif: Gode erfaringer etter Mat og Kulturlandskap 2005. Mat og Kulturlandskap - landbrukets markering av unionsoppløsningen - har vært en storstilt dugnad som har involvert forvaltning, næringsutøvere og lokale krefter med mål å synliggjøre og forsterke synergier mellom matprodusenter, kulturlandskap, lokal mat og kultur og reiseliv.

 

Titusenvis har streifet
Prosjektet har fått god respons og gitt positive ringvirkninger i form av økt fokus på lokal mat og verdien av kulturlandskapet. 55.000 mennesker deltok på Streif i 2005. Over 40.000 mennesker besøkte Mat streif på Karl Johans gate i Oslo i juni og det ble kjøpt om lag 40.000 porsjoner med lokal mat fra alle landets fylker. Scenarier for Framtidsbygda 2020 har vekket debatt om bygde-Norges framtid og muligheter. Konkurransen om Kortreist mat for ungdomsskolen har gitt stort fokus på lokal mat i skolen.

Steif i Hardanger. Foto: Oscar Puschmann
Streif i kulturlandskap i Hardanger. Fra åpningen av landbrukets markering av Unionsoppløsningen 1905.
Foto: Oscar Puschmann

Tilbakemeldingene fra publikum som har deltatt på 85 Streif rundt om i Norge har vært gode. Flere fylker vurderer videreføring av Streif utover 2005. Fylkesmannen i Hordaland inviterer i disse dager til debatt med lokalbefolkninga i bygdene for å diskutere en videre strategi for arbeidet med nærings- og lokalsamfunnsutvikling tufta på verdiene i landskapet.

Mulig videreføring
Departementsråd Per Harald Grue i Landbruks- og matdepartementet og prosjektleder Kirsten Indgjerd Værdal samler i disse dager styringsgruppen, hovedsponsorer og prosjektkoordinatorer for Mat og Kulturlandskap 2005 til et strategiseminar på Staur gård den 26.-27. oktober på for å diskutere mulige former for videreføring av Streif og Matstreif utover 2005.