Historisk arkiv

Landbruk Lilleputt satser på Sannan Barnehage

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbruk Lilleputt: I Sannan barnehage er grønnsaker, frukt og bær en viktig del av kostholdet både hos barna og de ansatte. Barnehagen er i høst valgt ut til å være pilotbarnehage i prosjektet Landbruk Lilleputt.

Landbruk Lilleputt satser på Sannan Barnehage


Landbruk Lilleputt
: I Sannan barnehage er grønnsaker, frukt og bær en viktig del av kostholdet både hos barna og de ansatte. Barnehagen er i høst valgt ut til å være pilotbarnehage i prosjektet Landbruk Lilleputt, som er et samarbeid mellom Landbruks- og matdepartementet, Det norske hageselskap og flere barnehager rundt om i landet.

Prosjektet startet i Oslo i fjor og har vagt stor begeistring hos barn, foreldre og barnehageansatte.

 

Frukttrær og bærbusker
Sammen med representanter fra Hageselskapet Steinkjer har barna på Sannan i løpet av de siste ukene plantet fire frukttrær og fem bærbusker, nærmere bestemt to epletrær, to plommetrær, to stikkelsbærbusker og tre solbærbusker. På grunn av at barnehagen ligger på sandjord har det vært jobbet mye med jordkvaliteten. Barnehagen ønsker å starte en kompostbinge, og skal få hjelp til dette. Det er også kjøpt inn materiell til en grønnsakseng som skal plantes ut til neste vår. Barnehagen vil selv så frøene og vil få hjelp med utplantingen våren 2007.

Tro på prosjektet
Styrer i barnehagen, Heidi Henriksen, har stor tro på det grønne prosjektet. - Barna i Sannan barnehage skal gjennom Lilleputt-prosjektet lære å dyrke frukt og grønnsaker, noe som jeg mener er lærerikt og interessant, sier hun. Henriksen legger til at Sannan barnehage har uteliv og fysisk aktivitet som en av sine satsingsområder, og at det i denne forbindelse var helt naturlig å ha fokus på godt kosthold.

Holdningsskapende
- Vi i Sannan barnehage er av den oppfatning at det er viktig å drive holdningsskapende arbeid med fokus på å ivareta folkehelsa, sier Henriksen, og legger til at man har sluttet med å kjøpe inn is og gele til bursdagsfeiringer. Ved slike anledninger serverer vi heller et stort frukt- og grønnsakfat som barna fritt kan forsyne seg fra, sier Henriksen, som forteller at barn generelt spiser for mye søtt og oppholder seg for mye inne. - Flere undersøkelser viser at norske barn spiser altfor lite frukt og grønnsaker og driver for lite fysisk aktivitet. Gjennom dette prosjektet vil barna få muligheten til å bli kjent med planter og jord og få gleden av å dyrke selv. Barna vil få et eierforhold til maten og vil trolig spise mer frukt og grønt, avslutter Heidi Henriksen.