Historisk arkiv

Jordvern: Ta vare på matjorda

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Jordvern: Natur og Ungdom, Norges Naturvernforbund, Utviklingsfondet, FRIFO og Norges Bondelag oppfordrer regjeringen til å løfte jordvernsaken både nasjonalt og internasjonalt.

Jordvern: Natur og Ungdom, Norges Naturvernforbund, Utviklingsfondet, FRIFO og Norges Bondelag oppfordrer regjeringen til å løfte jordvernsaken både nasjonalt og internasjonalt.  I dag hadde de møte med landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen og statssekretær Heidi Sørensen fra Miljøverndepartementet. 

Internasjonal konvensjon
I et brev til Landbruks- og matministeren og Miljøvernministeren ber organisasjonene om at det blir tatt initiativ til en internasjonal konvensjon for å sikre ressursgrunnlaget for matproduksjon. Organisasjonene ber videre om at det blir iverksatt strakstiltak for å nå regjeringens mål om å halvere årlig nedbygging av dyrkajord innen 2010.

Klimaskifte for jordvernet
Tidlig i januar overleverte en arbeidsgruppe - Jordverngruppa - sin rapport, ”Klimaskifte for jordvernet”. Gruppa hadde på oppdrag fra landbruks- og matministeren vurdert nye virkemidler for et sterkt jordvern. Gruppas rapport har vært ute til høring. På en nasjonal jordvernkonferanse som ble holdt 22. april redegjorde Riis-Johansen for hvilke tiltak han vil gjennomføre for å styrke jordvernet.

Rask oppfølging
- Det er fint at et så bredt spekter av organisasjoner er utålmodige på vegne av jordvernet. Jordverngruppas rapport ligger til grunn  for de tiltakene som nå blir gjennomført. Forslagene vil bli fulgt raskt opp, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen, som peker på Statens landbruksforvaltning sin innsigelsesmyndighet i plansaker som et svært effektivt strakstiltak. – Statens landbruksforvaltning fikk denne myndigheten i 2006. Siden da har SLF siden behandlet i alt 33 saker, og har fremmet innsigelse i 26 av disse. Som følge av dette har 4000 dekar dyrka eller dyrkbar jord unngått nedbygging. Det tilsvarer 600 fotballbaner, sier Riis-Johansen. 

Internasjonal konvensjon
Riis-Johansen vil ta forslaget om en internasjonal konvensjon for å sikre ressursgrunnlaget opp med direktør Müller i FAO. – Klimaendringene setter jordressursene under press, og jeg vil ved første anledning drøfte med han hvordan vi på en egnet måte kan sette økt fokus på dette, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen.  

 

Vil ha et sterkere jordvern: F.v. Heidi Sørensen, statssekretær Miljøverndepartmentet.  Holger Schlaupitz, Naturvernforbundet. Ingeborg Gjærum, Natur og Ungdom. Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen. Eli Reistad, Norges Bondelag. Øystein Dahle, FRIFO.

Miljøvennlige sauer: Ingeborg Gjærum i Natur og Ungdom benyttet anledningen til å overrekke en hilsen til landbruks- og matministeren fra et 20-talls ungdommer som gjennom Grønt Spatak vil bruke sommeren til å jobbe for et miljøvennlig landbruk på garder og setrer i Norge.

Begge foto: Ståle Norang, LMD. Bildene kan fritt benyttes, fotograf krediteres. Klikk på bildet for å laste ned stor format. 

Jordvern: Natur og Ungdom, Norges Naturvernforbund, Utviklingsfondet, FRIFO og Norges Bondelag oppfordrer regjeringen til å løfte jordvernsaken.